Kayan: “AKP iktidarı Türk çiftçisinin elini kolunu bağlıyor”
CHP Kırklareli Milletvekili Turabi Kayan, TBMM Genel Kurulu’nda 365 Sıra Sayılı Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasasının Düzenlenmesine Dair Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi üzerine bir konuşma yaptı. Kayan, “Nasıl 1883 yılında Abdülhamit; Türk çiftçisinin, Türk üreticisinin elini kolunu bağlamış ise ve yerlere yatırmış, süründürmüş ise, egemen emperyaliste kul köle yapmış ise şimdiki, onun temsilcisi olan bugünkü AKP iktidarı yine aynı şekilde Türk çiftçisinin elini kolunu bağlıyor ve yabancıyı da Türk çiftçisinin sırtına bindirerek, Türk üreticisinin sırtına bindirerek bizim ülkemizin insanını köle gibi ama öbürünü, emperyalisti efendi gibi sırtında taşıttırıyor” ifadelerini kullandı.
“TÜRK ÇİFTÇİSİ ÜRETEMİYOR, ÜRETEN DE PARA KAZANAMIYOR”
CHP Kırklareli Milletvekili Turabi Kayan konuşmasında şunları ifade etti:
“Değerli milletvekilleri, şu anda ülkemiz emperyalistler tarafından oynanan bir oyun bir tezgah ile karşı karşıyadır. Halkımız ile bu kanunu getiren AKP arasındaki farkı sizlere anlatmaya çalışacağım.
Halkımız kendi ülkesi kazansın diye üretime bakar, AKP halkın üretimini değil, dışarıdan ithalat yöntemiyle her türlü hizmeti, her türlü malı getirip burada satmaya bakar. Niye? Emperyaliste olan borcunu ödesin diye. Peki, emperyaliste olan borcu nedir? Onların desteğiyle, onların imkânlarıyla, onların şartlarıyla parti kurulup iktidara getirilmesinden dolayıdır.
Şimdi, değerli arkadaşlar, size tarihsel bir örnek vereceğim. Yıl 1883, Reji sisteminin kurulması. Reji nedir? Reji, Fransızca “tekel” anlamına gelir yani tekel idaresinin kurulması. Rejiyi kurdukları zaman Türkiye’de bütün tütün üretimi, tütün mamullerinin üretimi ve satışı tamamen bu Rejinin elindedir. Bu Reji kimindir? Bu Reji o zamana kadar Osmanlı’ya borç para veren yabancı ülkelerin, İngiltere’nin, Fransa’nın ve bu gibi ülkelerin Türkiye’den yani Osmanlı’dan bu parayı almak için kurdukları bir kurum. Bu kurum sadece tütünün değil aynı zamanda tuzun, incirin vesairenin de bütün ulaşımını, bütün üretimini kendi tekelinde bulundurmuştur. Ayrıca, Osmanlı’nın gelirlerinin belli bir kısmını yine bu Rejiye aktarmıştır.
Şimdi, değerli arkadaşlar, bu anlaşma kaç yıl sürmüştür biliyor musunuz? Tam otuz yıl. Otuz yıl sonra, aradan belli bir zaman geçtikten sonra cumhuriyet kurulur. Cumhuriyet kurulduktan sonra da bizim ülkemizin üreticisi kazansın diye biz bir sürü birlik kurduk; PANKOBİRLİK, ÇUKOBİRLİK, FİSKOBİRLİK, MARMARABİRLİK, TRAKYABİRLİK gibi, bunun yanında TARİŞ vesairesi de var.
Şimdi, değerli arkadaşlar, bu iktidar geldiği günden beri bu birliklerin hepsinin çanına ot tıkadı. Hiçbirisi vatandaşa yani köylüye yani üreticiye daha fazla üretsin, daha fazla kâr etsin amacıyla hizmet etmiyor. Bunlar, bu birlikleri tamamen etkisiz hâle getirdiler. Onun için Türk çiftçisi üretemiyor, üreteni de para kazanamıyor.
Şimdi, gelelim değerli arkadaşlar, bugüne ve bugünkü kanuna. Şimdi, hepiniz biliyorsunuz, AKP ne yapıyor, kimi örnek alıyor? 1883’te kimdi devlet başkanı? Abdülhamid, Sultan İkinci Abdülhamid. Abdülhamid yabancılara bu imkânları vermişti. Aradan kaç yıl geçti? Arkadaşlar, yüz elli yıl geçti yaklaşık, yüz kırk yıl. Peki, yüz kırk yıl sonra ne oldu? Abdülhamid’i taklit edenler, Abdülhamid’i baş tacı edenler, koyacak yer bulamayanlar aynı sistemi, rejinin bir başka örneğini “Tütün Yasası” diye, “Alkol Yasası” diye getirdiler, bugün Meclisten geçirmeye kalkıyorlar.
Değerli arkadaşlar ve değerli Türk halkı; hepinize buradan söylüyorum: Nasıl 1883 yılında Abdülhamit; Türk çiftçisinin, Türk üreticisinin elini kolunu bağlamış ise ve yerlere yatırmış, süründürmüş ise, egemen emperyaliste kul köle yapmış ise şimdiki, onun temsilcisi olan bugünkü AKP iktidarı yine aynı şekilde Türk çiftçisinin elini kolunu bağlıyor ve yabancıyı da Türk çiftçisinin sırtına bindirerek, Türk üreticisinin sırtına bindirerek bizim ülkemizin insanını köle gibi ama öbürünü, emperyalisti efendi gibi sırtında taşıttırıyor.
Şimdi, değerli arkadaşlar, üretenin cezasını iki-beş yıldan üç-altı yıla ve af da yok ama yabancıdan aldığı tütünü, yabancıdan aldığı sigarayı burada satanlar bir ceza işlemişse üç-altı yıldan cezasını iki ila beş yıla indiriyor ve çeşitli indirimler vasıtasıyla da cezasız hâle getiriyor. Şimdi, bu ne demek? Üreticiyi cezalandırmak, üreticiyi susturmak ama dışarıdan ithalat yapanı gönendirmek içindir. (CHP sıralarından alkışlar)
BAŞKAN – Sayın Kayan, süreniz doldu.
TÜRABİ KAYAN (Devamla) – Bu iktidar, Türkiye için değil arkadaşlar, emperyalist için çalışıyor diyorum, saygılar sunuyorum.”