CarrefourSA bunu yaparSA
Raftaki fiyat etiketi başka, kasadaki fiyat başka. Bu nasıl iştir Carrefoursa?
Acil ihtiyaç oldu, bir koşu markete gittim. Devir hesap devri ya, binanın altındaki bakkal yerine, üç kuruş ucuza alırım umuduyla, sıcağa ve yoğun neme göğüs gerip, bir üstgeçiti tırmanıp, caddenin öbür tarafındaki Carrefoursa’ya gittim. Maksat hem ekonomik olsun, hem de yürüyüş. Bir taşla iki kuş.
Uzatmayayım. 15’li pakette yumurta ve naylon ambalaja sarılı 6’lı teneke kutuda soğuk içecek aldım. Ödemeyi temassız yaptım, yazarkasa fişini aldım, cebime tıkıştırdım, tam çıkacakken şeytan dürttü, fişe baktım. Hiç adetim değildir oysa…
Aldığım iki ürünün de fiyatları, raftaki fiyat etiketlerinden farklıydı. Hemen kasadaki görevliye durumu aktardım. O da mağaza müdürüne haber verdi.
Fiş elimde, müdürle birlikte market raflarına gittik. 15’li yumurtanın raftaki fiyatı 43.75 TL, fişteki fiyatı 44.75 TL. Aynı şekilde 6’lı kutu içeceğin raftaki fiyatı 219.95 TL, fişteki fiyatı 225.95 TL. Müdür, “Haklısınız, kasaya gelin, paranızın üstünü iade edelim” dedi. Kasada, raf etiketi ile kasa fişi arasındaki fark olan 7 TL nakit olarak iade edildi.
Kasa görevlisi, “Fiş bizde kalabilir mi” diye sordu, ben de, “Kalabilir ama bana yeni fiş yazdırın o zaman” dedim. Yeni fiş yazdırmaktan vazgeçip eski fişi geri verdi. Fotoğrafta gördüğünüz fiş o fiş, üzerindeki yazılar da market görevlisinin karaladığı şeyler.
EN BÜYÜKLER BÖYLEYSE
Carrefour, dünyanın en büyük market zincirlerinden bir tanesi. Sabancı, Türkiye’nin en büyük holdinglerinden bir tanesi. Carrefoursa, bu iki dev şirketin Türkiye’de ortaklaşa kurdukları dev market zinciri… Bu büyük şirketler, raf ile kasada fiyat farkı uygularsa, buna göz yumarsa ya da bunu görmezden gelirse, bu büyük şirketlere karşı insanların güveni azalır.
Ben neden, evin altındaki bakkaldan bu ürünleri almadım, iki kilometre yol yürüyerek marketten aldım? Aldığım malın fiyatını net olarak görebileyim diye. Bakkala gitsem, bakkalda etiket yok, bakkal ‘ne fiyat çekerse’ ödeyeceğim. Aklımda şüphe kalacak mı kalacak. Bakkaldaki alışverişte aklımda şüphe kalmasın diye markete gidiyorum, markette de azıcık bir dikkatle böyle bir uygulamayla karşılaşıyorum. Ya iki parça değil de, haftalık alışveriş yaptığımız zamanlardaki gibi 20-30 parça ürün almış olsaydım, farkedecek miydim aradaki fiyat farkını? Elbette farketmeyecektim. Şimdi şirkete, niye böyle oldu diye sorsam, iler tutar yanı olmayan bin türlü mazeret bulacaklar. O yüzden sormuyorum…
KURUŞLU ETİKET YASAKLANSIN
Fiyat etiketleri niçin tedavülde olmayan kuruşlara göre düzenlenir ki? 44 lira zaten yeterince küsuratlı bir rakam değilmiş gibi bir de 75 kuruşu var. Aynı şekilde 219 lira zaten küsuratlı bir fiyat değilmiş gibi 95 kuruşu var. 44.75 TL’yi veren 45 lirayı da verir. 219.95 TL’yi veren 220 TL’yi de verir. Kimin cebinde 25 kuruşluk madeni para var, hangimizin cebinde madeni 5 kuruş var? Bu kuruşlu etiketler kafa bulandırıyor, vatandaşın ekonomik kaybına neden oluyor.
Ticaret Bakanlığı bir düzenleme yaparak kuruşlu etiketleri yasaklasın artık. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, vatandaşın bu sıkıntısına umarım kulak verir ve umarım bu yönde bir yasal düzenleme yaptırır.