Gaytancıoğlu: “Süt inekçiliği batıyor”
CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre süt üretiminin yüzde 15 düştüğünü, üreticinin desteklenmemesi durumda süt ineklerinin kesime gitmeye devam edeceğini söyledi. Gaytancıoğlu, “Sütte sıkıntı olacak diyorduk. Üreticinin eline çok düşük fiyatlar geçiyor. Yeme çalışıyor, para kazanamıyor. ‘Süt hayvanları kesilecek’ dedik. Süt üretimi yüzde 15 azaldığına göre her 6 inekten biri kesildi” dedi.
CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, bugün Edirne’nin Havsa ilçesinde aile işletmesinde süt üretimi yapan Yüksel Türkel’le bir araya geldi. Üreticinin sorunlarını dinleyen Gaytancıoğlu, süt üretimi ve açıklanan Üretici Fiyat Endeksi verileriyle ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:
“ÜRETİCİNİN MALİYETLERİ ARTTI”
“Türkiye İstatistik Kurumu, iki tane veri açıkladı. Birinci veri süt üretimi, yüzde 15 düştü. Yıllardır söylüyorduk. ‘Sütte sıkıntı olacak’ diyorduk. Üreticinin eline çok düşük fiyatlar geçiyor. Yeme çalışıyor, para kazanamıyor. ‘Süt hayvanları kesilecek’ dedik. Süt üretimi yüzde 15 azaldığına göre her 6 inekten biri kesildi. Türkiye’de 18 milyon süt hayvanı varsa demek ki, 3 milyonu gitti. Buradan bunu anlıyoruz. Bir de Üretici Fiyat Endeksi açıklandı, yüzde 169. Üreticinin maliyetleri arttı ama Ulusal Süt Konseyi size 8 buçuk lira fiyat biçti. Siz buna rağmen piyasada 9 buçuk liraya süt satıyorsunuz. O da ihaleyle satıyorsunuz. Demek ki, Ulusal Süt Konseyi artık işlevini yitirdi. Gıda enflasyonu neden düşmüyor? Üreticiyi desteklemezseniz hem üretici bazında fiyatlar yükselir hem de süt hayvanı sayısı azalır. Süt üretimi düşer, bunlar çok tehlikeli rakamlar. Çiftçiyi desteklemek lazım. Başka türlü çıkış var mı? Yok.”
“MALİYETLERİMİZE HER GÜN ZAM GELİYOR”
Üretici Yüksel Türkel, üreticinin girdi maliyetlerinin arttığını ifade ederek, şunları söyledi:
“Geçen sene 200-220 civarındaydı. Bu sene 400 lirayı geçti. Şu an henüz elimize geçmemesine rağmen 9 buçuk lira yeni oldu fakat henüz o paradan almadık. Zaten o parayı alana kadar bizim yem maliyetlerimize her gün zam geliyor. 4 çuval yem bin 500 liranın üzerinde. Ahırın kapısını açtığımızda 400-500 lira. Bir ot balyası 100 lira, 50-60 lira bir saman balyası. Her gün 400-500 lira gidiyor. Bu kadar süt verimi alamıyoruz.”