Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 18°C
Az Bulutlu
Tekirdağ
18°C
Az Bulutlu

Gaytancıoğlu: “Türkiye’de koyunculuk can çekişiyor”

23 Kasım 2022 11:23 | Son Güncellenme: 23 Kasım 2022 11:26
332

Cumhuriyet Halk Partisi Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, Edirne’nin Keşan ilçesine bağlı Beğendik Beldesi’nde besicilerin sorunlarını dinledi. Koyunculuğun can çekiştiğini kaydeden Gaytancıoğlu, “Bir kuzu doğduğu zaman büyüyene kadar 5 ay geçiyor. Bir koyuna günde ne kadar buğday veriyorsun. Bir kilo buğday 7 buçuk lira. Bir kilo yem veriyorsun. Onun da torbasını 360 liradan hesapladık. O da yaklaşık kilosu 7 buçuk lira tutuyor. Yonca da var. Yonca ne kadar? Kilosu 5 liraya geliyor. Sadece yem masrafı 20 lira. Peki 150 gün baktığımızı kabul edersek bir kuzu kesime gelene kadar 3 bin lira masrafı var” dedi.

“SADECE YEM MASRAFI 20 LİRA”
Okan Gaytancıoğlu, Beğendik’te besicilerle bir araya geldi. Besicilerle birlikte maliyet hesabı yapan Gaytancıoğlu, şunları söyledi:

“Türkiye’de koyunculuk can çekişiyor. Biz de gerçek bir maliyeti hesaplamak için bir koyunculuk işletmesine geldik. Bir kuzu doğduğu zaman büyüyene kadar 5 ay geçiyor. Bir koyuna günde ne kadar buğday veriyorsun. Bir kilo buğday 7 buçuk lira. Bir kilo yem veriyorsun. Onun da torbasını 360 liradan hesapladık. O da yaklaşık kilosu 7 buçuk lira tutuyor. Yonca da var. Yonca ne kadar? Kilosu 5 liraya geliyor. Sadece yem masrafı 20 lira. Peki 150 gün baktığımızı kabul edersek bir kuzu kesime gelene kadar 3 bin lira masrafı var. Kaç kiloyken kesiyoruz bunu? Siz, bir kuzuyu büyütene kadar aşağı yukarı 3 bin lira masraf yapıyorsunuz. 50 kilo olarak satıyorsunuz. Bunun maliyeti 60 liraya geliyor.”

“GÖZ GÖRE GÖRE UÇURUMA GİDİYORUZ”
Besici Şuayip Gündoğdu ise maliyetlerin yüksek olduğunu belirterek şöyle konuştu:
“En az bir kilo. Bir kilo da fenni yem veriyorum. Yonca; balyası 100 lira. 5 ay baktığımız zaman 50 kilo diyelim. Bugünün şartlarında 50 kiloluk bir kuzuyu sattığımız zaman zaten bin 800 liraya geliyor. Elimize geçen para o. Yani biz, kuzu başı bin 200-bin 300 lira zararla devam etmeye çalışıyoruz. Şu anda zarar. 54 liraya satamıyoruz. 54 lira yok şu anda. 51 lira şu anda. O da dün, bugün oldu. Veteriner masrafı, aracın yakıt masrafı, çoban maliyeti… Bir köpeğin maliyeti günlük 15 TL. 5 tane ekmek, 3 liradan 15 lira. Köpekler güçlü olacak ki sürümüzü korusun. Böyle giderse herkes satıyor, biz de satmanın peşindeyiz ama tutulmuşuz, devam etmeye çalışıyoruz. Bir an önce bu iktidarı değiştirmek lazım. Başka çözüm yolu yok bu işin. Bu maliyetlerle varsa ‘Ben bu işiten kâr ederim’ diyen, belki biz yanlış hesap yapıyoruz, gelsin doğru hesabı çıkartsın. Hesap ortada. Bırakacağız, yapamayız. Göz göre göre uçuruma gidiyoruz. Şu an para kazanmayı bırak, kafa kafaya gelmiyor iş. Eşitleyemiyoruz işi. Ben, dört tane kuzu bacağı aldım çobana, 40 lira. 10 lira tanesi, ben 47 liraya kuzu sattım.”

Besici Faruk Çolak da “Destek bu sene 50 lira oldu vekilim. 100 koyun 5 bin lira oluyor. Şu an çok zarardayız. Maliyetler ortada” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Trakya Haber