Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 19°C
Az Bulutlu
Tekirdağ
19°C
Az Bulutlu

Trakyalılara tatil önerisi: İstanbul

Trakyalılara tatil önerisi: İstanbul
14 Haziran 2023 15:25
485

Bayram tatili boyunca İstanbul’da yaşayanların Trakya’nın güzelim plajlarına, ormanlarına, tarihi ve turistik yerlerine akın etmesi bekleniyor. İstanbul’un arka bahçesi olan Trakyalılara bu bayram tatilinde gezi önerimiz var: İstanbul

İstanbul’un dört bir yanında bulunan sayısız tarihi yapı, saraylar, camiler, müzeler, parklar her biri bambaşka bir şehirde hissi uyandırıyor ziyaretçilere. Ancak İstanbul’un insanı delirtecek boyuttaki yoğunluğu bu güzellikleri izlemeye ve yaşamaya engel oluyor.

Bir Trakyalı olarak bayram tatilinizi Esenler’in, Sultangazi’nin, Bağcılar’ın bağrından kopup gelmiş o çılgın kalabalıkla birlikte geçirmek istemiyorsanız işte size mis gibi yapayalnız bir İstanbul ziyafeti…

Tabii kendini şambrel ve günlük kıyafetler eşliğinde denize atan ebeveynlerin yokluğunu fırsat bilerek gözünü kırpmadan beş kaplan gücünde insanın üzerine atlayabilecek minik aile bireylerine ilgi duyuyor da olabilirsiniz. Size kalmış…

Biz yine de kuş seslerinin eşlik ettiği Prens Adaları’ndan hayatın hiç bitmediği, her daim dinamik İstiklal Caddesi ve Galata sokaklarına, çeşitli müzelerden tabiat parklarına kadar İstanbul’da gezilmesi gereken 50 noktayı sizler için derledik.

Hazırsanız başlayalım.

1- Taksim Meydanı

İstanbul denildiğinde ilk akla gelen noktalardan biri, İstanbul’un simgesi haline dönüşmüş Taksim Meydanı.

Pek çok kutlamanın ve politik eylemlerin merkezi halindeki Taksim Meydanı, birçok film ve diziye ev sahipliği yaptığı gibi ayrıca eğlenceye de açılan bir kapı.

1925 senesinden günümüze kadar Taksim Meydanı’nın ikonik yapısı olmaya devam eden meydanın tam ortasında yer alan Cumhuriyet Anıtı ve 2021 senesinde açılışı yapılan Taksim Camii’nde hatıra fotoğrafı çekilebilir, Ekim 2021’de kapılarını tekrar açan Atatürk Kültür Merkezi’nde çeşitli kültürel etkinliklere katılabilir, meydandan hareket eden Tramvay ile Karaköy’e kadar iniş yapabilirsiniz.

2- İstiklal Caddesi

Günün her saatinde hayatın devam ettiği İstiklal Caddesi, hem lokallerin hem de yabancı turistlerin İstanbul’da vazgeçilmez noktalarından.

Taksim Meydanı ve Tünel Meydanı arasında yer alan 1,4 kilometrelik bu cadde 19. yüzyılın sonlarından günümüze uzanan eşsiz bir tarihe sahip.

İstiklal Caddesi üzerinde ve ara sokaklarında pek çok kafe, restoran, bar, meyhane ve alışveriş için dükkanlar, hediyelikçiler bulunuyor.

1944 senesinde kurulan Beyoğlu ile bütünleşmiş İnci Pastanesi’nde profiterol yiyebilir, 90 küsür senedir aynı yerde hizmet veren tarihi Üç Yıldız Şekerlemecisi’nde çeşitli akide şekerleri deneyebilir, Beyoğlu Çikolatacısı’na uğrayabilirsiniz.

İstiklal Caddesi’nde tarihleri yüzyıllara dayanan yapıları ve hanları unutmamak gerek. Bunlar arasında gözünüzden kaçmaması gerekenler Mısır Apartmanı, Botter Apartmanı ve Ravouna gibi binalar ve çeşitli kiliseler.

İstiklal Caddesi’nde keyifli bir yürüyüş yaparken St. Antuan Katolik Kilisesi, Kırım Kilisesi, Panayia İsodion Kilisesi ve Aya Triada Kilisesi gibi tarihi kiliseleri ziyaret edebilirsiniz.

Narmanlı Han, Avrupa Pasajı, Suriye Pasajı, Aznavur Pasajı gibi çeşitli pasajları gezebilir; Çiçek Pasajı’nda nostaljik bir ziyafet çekebilirsiniz.

Türkiye Sineması hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isteyenler ve sinefiller 2021 yılında yenilerek açılan İstanbul Sinema Müzesi’ni ziyaret etmeyi unutmasın! İstanbul Sinema Müzesi hakkında detaylı bilgiye bu yazımızdan ulaşabilirsiniz.

3- Galata

İstiklal Caddesi’nden Tünel’e doğru yürüyüşler her zaman Beyoğlu’nun en canlı noktasına, Galata’ya çıkar.

İstanbul’un çok kültürlü yapısının izlerini bizlere sunan bölge, tam anlamıyla geçmişle günümüzü buluşturmayı başarıyor. Tarihi binalarda hizmet veren tasarım dükkanları, kafeler, restoranlar, hediyelikçiler, kilise ve sinagoglar…

Galata denildiğinde ilk akla gelen elbette Galata Kulesi. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde de yer edinen, kıtalar arası ilk uçuşu gerçekleştiren Hezârfen Ahmed Çelebi’yi Galata Kulesi’nin tepesine çıktığınızda hayal edebilir; İstanbul’un ilk mevlevihanesi olan Galata Mevlevihanesi’ni ziyaret ederek düzenlenen Sema gösterisine katılabilirsiniz.

Günümüzde kültür merkezi olarak hizmet veren İstanbul’un en eski sinogoglarından biri de Galata’da yer alıyor. Terziler Loncası tarafında kurulan Tofre Begadim Sinagogu da Galata’da görülmesi gereken noktalar arasında.

Geçmiş ile günümüzü buluşturan bölgede, Galip Dede Caddesi’nde yer alan sağlı sollu müzik dükkanlarını ziyaret edebilir, İstanbul’un en fotografik sokaklarından Serdar-ı Ekrem Sokak’ta dolaşabilir, Galata’da tarihi binalarda hizmet veren Mavra Kafe-Design Shop, Lunapark, Hiç Contemporary Crafts gibi tasarım dükkanlarına göz atabilirsiniz.

Galata bölgesine kadar gelmişken SALT Galata ve İstanbul’un en yeni noktalarından, tarihi İngiliz postanesinde hizmet veren ortak üretim alanı Postane de uğramanız gereken noktalardan!

4- Kapalıçarşı

Kapalıçarşı veya yabancı turistlerin adlandırması ile Grand Bazaar, İstanbul’un kalbinde yer alan dünyanın en büyük çarşısı ve en eski kapalı çarşılardan biri.

Yaklaşık 4 bin dükkanın yer aldığı Kapalıçarşı, günün her saatinde İstanbul’un en renkli noktalarından olmayı sürdürüyor.

Kapalıçarşı’da mücevherattan antik eşyalara, aydınlatmadan halı ve kilimlere, kılık kıyafet alışverişinden yeme içmeye kadar aklınıza gelebilecek her türlü esnaf bulunuyor.

Çarşıda nerede ne bulabileceğinizi ise sokakların isimlerine bakarak kolaylıkla anlayabilirsiniz. İplikçiler, Kürkçüler, Takkeciler, Terzibaşı, Yorgancılar, Altuncular gibi çeşitli sokak isimlerine sahip Kapalıçarşı’da, Türk sanatının en güzel kilim ve mücevherat işlerini görebilir, seramik, deri veya bronz gibi çeşitli malzemelerden yapılmış eşyalar satın alabilirsiniz.

Kapalıçarşı ziyaretinizde sokakları altına üstüne getirdikten sonra Feraceciler Sokağı’nda bol köpüklü bir yorgunluk kahvesi içmeyi de unutmayın; bizden söylemesi!

Minik bir not: Kapalıçarşı pazar günleri hizmet vermiyor, kapalı.

5- Mısır Çarşısı

Baharatçılar Çarşısı olarak da anılan Mısır Çarşısı, Eminönü’nde Yeni Camii’nin hemen arkasında, Çiçek Pazarı’nın hemen yanında konumlanıyor. Zamanında Yeni Camii’ye gelir getirmesi amacıyla inşa edilen Mısır Çarşısı, adını Mısır’dan getirilen baharatlardan alıyor.

Mısır ve Hindistan’dan getirilen baharatların yanı sıra, önceden bakkal ve kasap görevi de gören Mısır Çarşısı’nda günümüzde yalnızca baharatçı ve kuruyemişçiler bulunuyor. Aklınıza gelen envai çeşit baharatı, çiçek tohumunu, nadir bulunan bitki kökleri ve kabuklarını Mısır Çarşısı’nda bulabilirsiniz.

Güzel haber: Mısır Çarşısı, Kapalıçarşı’nın aksine pazar günleri de açık!

6- Sultanahmet Meydanı

Sultanahmet Meydanı, İstanbul’un en çok turist çeken noktası. Adını meydanda konumlanan Sultanahmet Camii’nden alan bu meydan, Bizans İmparatorluğu döneminde Hipodrom, Osmanlı İmparatorluğu döneminde ise Atmeydanı olarak biliniyor.

Hem Konsantinopolis’in izini hem de Osmanlı’nın izini süreceğiniz Sultanahmet Meydanı çevresinde, İstanbul’da gezilmesi gereken yerler arasından pek çoğu yer alıyor. Sultanahmet Camii’nin yanı sıra, Ayasofya Camii, Topkapı Sarayı, Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Yerebatan Sarnıcı, Dikilitaş, Yılanlı Sütun ve Alman Çeşmesi Sultanahmet Meydanı etrafında yer alan görülmesi gereken noktalardan.

Sultanahmet Meydanı’na yapacak olduğunuz ziyarette meşhur Sultanahmet Köftesi’ni yemeği unutmayın!

Minik bir not: Zamanında Sultanahmet Meydanı’nda yer alan at heykeller, 1204 yılında IV. Haçlı Seferleri sırasında Venedik’e getiriliyor ve günümüzde San Marco Bazilikası’nda sergileniyor.

7- Sultanahmet Camii

Türkiye’nin ve hatta dünyanın en güzel camilerinden biri olan Sultanahmet Camii, adını verdiği meydanda -Sultanahmet Meydanı’nda- bulunuyor.

İçindeki renkli çiniler sebebi ile Batı’da Blue Mosque yani Mavi Camii olarak anılan Sultanahmet Camii, Osmanlı’nın ilk ve tek 6 minareli camii olma özelliğini de taşıyor.

Sultan I. Ahmet’in emriyle İstanbul’un pek çok noktasından görülebilecek bir heybette, Mimar Sinan’ın gözde öğrencilerinden mimar ve sedef ustası Sedefkar Mehmet Ağa’ya inşa ettirilen Sultanahmet Camii ile ilgili detaylı bilgiye bu yazımızdan ulaşabilirsiniz.

8- Topkapı Sarayı

Topkapı Sarayı, İstanbul’un tartışmasız en güzel saraylarından biri. “Tarihi Yarımada” olarak anılan bölgenin en ucunda konumlanan yapı, İstanbul’un fethinden sonra inşa edilme.

400 yıl boyunca devletin idare merkezi olduğu gibi, Osmanlı padişahlarının yaşam merkezi de olan Topkapı Sarayı’nda ziyaret edilebilecek pek çok bölüm bulunuyor.

Hizmet alanı olarak bilinen Birun ve iç örgütlenmenin olduğu Enderun olarak iki ana bölümden oluşan sarayda, Adalet Kulesi, Kutsal Emanetler, Saray Mutfağı, Zülüflü Baltacılar Ocağı, Aya İrini Kilisesi, III. Ahmed Kütüphanesi, Bağdat Köşkü gibi pek çok farklı alan bulunuyor. Topkapı Sarayı’nın en çok ilgi çeken ve en çok ziyaret edilen noktası ise Harem.

9- Aya İrini Kilisesi

Topkapı Sarayı’nın avlusunda yer alan Aya İrini Kilisesi, İstanbul’un ilk kilisesi olma özelliğini taşıyor. Hagia Eirene (Aziz İren) Kilisesi olarak geçen ve Kutsal Barış Kilisesi olarak da bilinen bu yapı, Bizans döneminden günümüze armağan kalan bir yapı.

Pagan Jüpiter tapınağı üzerine inşa edilen Aya İrini, 1453 yılında İstanbul’un fethi ile birlikte birçok kilise camiye devşirilmiş olsa da hiçbir zaman kilise özelliğini kaybetmiyor; yalnızca Türkiye’de ilk müze açılmadan önce silah koleksiyonu ve eski eser koleksiyonu sergilenen ve özel izinle girilebilen bir mekan olarak kullanılıyor.

1973 yılından beri İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı (İKSV) bünyesinde Aya İrini Kilisesi’nde konserler düzenleniyor. Dilerseniz bu etkinlikleri takip ederek Bizans’tan günümüze dek varlığını sürdüren Aya İrini Kilisesi’nde farklı bir konser deneyimi yaşatabilirsiniz.

10- Gülhane Parkı

Osmanlı İmparatorluğu döneminde Topkapı Sarayı’nın dış bahçesi olarak kullanılan Gülhane Parkı, zamanında Topkapı Sarayı için güllerin yetiştirildiği bir bahçe.

İsmini gül bahçelerinden alan Gülhane Parkı, yalnızca bir park olmanın ötesinde, tarihi pek çok önemli olaya, kutlamalara ve bayram törenlerine tanıklık etmiş bir yer.

Bizans döneminde askeri depolar ve kışlaların bulunduğu bu alan, Osmanlı İmparatorluğu döneminde Tanzimat Fermanı’nın okunduğu yer.

1912 senesinde saray himayesinden çıkarak halka açılan Gülhane Parkı’nda bir ağacın altında oturup soluklanabilir, Nazım Hikmet’i “Ceviz Ağacı” şiiri ile anabilirsiniz. Dileyenler parkın bahçesinde yer alan çay bahçelerinde vakit geçirebilir.

Gülhane Parkı’nın içinde yer alan İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi’ni ve parkın girişinde yer alan üç ana birimden oluşan Türkiye’nin ilk müzesi İstanbul Arkeoloji Müzeleri’ni ziyaret etmeyi unutmayın!

11- İstanbul Arkeoloji Müzeleri

Gülhane Parkı’na girişte Osman Hamdi Bey Yokuşu üzerinde yer alan İstanbul Arkeoloji Müzeleri, Osman Hamdi Bey’in girişimleri ile Türkiye’de açılan ilk müze.

İlk olarak Aya İrini’de sergilenen eserler, Çinili Köşk’e taşınıyor ve böylece Çinili Köşk bir müzeye dönüşüyor. İmparatorluk Müzesi anlamına gelen Müze-i Hümayun adında hizmet veren yapı bir süre sonra boyut olarak yetersiz kalınca karşısına Neo-Klasik tarzda yeni bir bina yapılıyor; bu bina da günümüzdeki İstanbul Arkeoloji Müzesi oluyor.

İstanbul Arkeoloji Müzeleri günümüzde üç ana birimden oluşan bir kompleks: Arkeoloji Müzesi (Ana Bina), Eski Şark Eserleri Müzesi ve Çinili Köşk. Hem Gülhane Parkı hem de Topkapı Sarayı’ndan giriş yapabileceğiniz komplekste Arkaik Dönem’den Roma’ya pek çok eser görebilirsiniz.

İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nin en önemli eserleri ise 1887 yılında Sidon kentinden getirilen İskender Lahdi (Bir replikası da Üsküp Arkeoloji Müzesi’nde yer alıyor.) ve Ağlayan Kadınlar Lahdi.

12- Ayasofya Camii

Ayasofya Müzesi

2020 yılında tekrardan camiye dönüştürülen Ayasofya, toplamda üç kez aynı yere inşa edilen bir yapı.

Bizans döneminde katedral olarak hizmet verirken, 1453 yılında İstanbul’un fethi ile camiye dönüştürülen yapı, 1935 yılından 2020’ye dek müze olarak ziyaret edilebiliyordu. Günümüzde ise cami olarak ibadete açık.

Dünyanın en eski katedrallerinden biri olan Ayasofya, yapımı da en kısa sürede tamamlanan katedrallerden. İç dekorasyonunu incelediğinizde her detayın ne kadar ahenkli olduğuna şaşıracaksınız! Hz. İsa ve Hz. Meryem figürleri, havariler, melekler, Osmanlı tuğraları…

Ayasofya’nın görülmeye değer pek çok mozaik bulunuyor. Bunlar arasından gözden kaçmaması gerekenlerden biri Ayasofya’nın ilk figürlü mozaiği olan apsis mozaiği. Bu mozaikte ortada Hz. Meryem ve kucağında bebek İsa bulunuyor.

Ayasofya’da göz atmanız gereken diğer ünlü mozaikler ise Deisis mozaiği, VI. Leon mozaiği, sunu mozaiği, Zoe ve Komnenos mozaiği. Ayasofya’nın pandiflerinin her köşesinde yer alan Seraphim melekler de Ayasofya ile bütünleşmiş ve Ayasofya tanıtımlarında her daim yer verilen önemli detaylardan.

13- Yerebatan Sarnıcı

Bizans İmparatorluğu’ndan günümüze dek gelen pek çok eser bulunuyor. Bunlardan en önemlilerinden biri ise İstanbul’un en büyük kapalı sarnıcı olan Yerebatan Sarnıcı.

Yapımında yaklaşık 7000 kölenin çalıştığı bilinen Yerebatan Sarnıcı 38 yılda tamamlanmış ve çalışmalar esnasında pek çok köle hayatını kaybetmiş. Bu sebeple hala sütunlarda yer alan ıslaklık “kölelerin gözyaşları” olarak geçiyor.

Dan Brown’un Cehennem romanına konu olan Yerebatan Sarnıcı’nda gerçekleştirecek olduğunuz ziyarette gözünüzden kaçırmamanız gereken şeylerden biri 4. yüzyıl Roma Dönemi’nin en iyi heykel örneklerinden Medusa Başı.

527 yılından beri ayakta kalmayı başarmış Yerebatan Sarnıcı, yılın çeşitli dönemlerinde ulusal ve uluslar arası etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Dilerseniz bu mistik atmosferde konserlere veya resitallere katılarak unutulmaz bir gece geçirebilirsiniz.

14- Türk ve İslam Eserleri Müzesi

Türk ve İslam Eserleri Müzesi, adından da anlaşıldığı üzere İslam dünyasının farklı noktalarından toplanmış detaylı bir koleksiyona sahip bir müze.

Halı koleksiyonundan el yazmalarına, terra cotta işlere kadar pek çok önemli parçayı görebileceğiniz müze, dünyanın en iyi halı koleksiyonuna sahip müzelerinden biri olarak da biliniyor.

İslam dünyasından toplanan eserler ilk olarak Süleymaniye Camii Külliyesi’nin imaret binasında sergilendikten sonra 1983 yılında Sultanahmet Meydanı’nda yer alan İbrahim Paşa Sarayı’na taşınıyor.

İbrahim Paşa Sarayı hakkında: Osmanlı sivil mimarinin en önemli yapılarından biri, 1520 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından tamir ettirilerek, padişah tarafından damadı İbrahim Paşa’ya armağan ediliyor. Bu yapı ardından İbrahim Paşa Sarayı olarak anılmaya başlıyor.

15- Süleymaniye Camii

Süleymaniye Camii (2)

Klasik Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden olan Süleymaniye Camii, Kanuni Sultan Süleyman tarafından Mimar Sinan’a inşa ettiriliyor ve Mimar Sinan’ın en başarılı eserlerinden biri olarak biliniyor.

Döneminde yalnızca dini amaçlı değil, eğitim amacıyla da kullanılan yapı medrese, kütüphane, hastane, sıbyan mektebi, hamam, hazine ve dükkanlar olmak üzere toplamda 15 bölümden oluşuyor.

Süleymaniye Camii’nin en bilindik mimari özelliği, caminin 4 minaresinin İstanbul’un fethinden sonra tahta geçen 4 padişahı temsil etmesi ve Kanuni’nin Osmanlı İmparatorluğu’nun 10. padişahı olması sebebiyle minarelerde 10 şerefe bulunması.

Süleymaniye Camii ziyaretinizde Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan’ın türbelerini ziyaret edebileceğiniz gibi, ardında yüzlerce önemli eser bırakan Mimar Sinan’ın da türbesini ziyaret edebilirsiniz.

16- Eyüp Sultan Camii

İstanbul’un en kutsal alanlarından biri olan Eyüp Sultan Camii, özellikle Ramazan ayı döneminde buranın manevi havasını solumaya ve ibadete gelenler başta olmak üzere, yılın her döneminde binlerce kişiyi ağırlayan bir ibadethane.

1458 yılında yapımına başlandığı bilinen Eyüp Sultan Camii’nin birden fazla mimarinin olduğu rivayet ediliyor.

Bahçesinde lahitler ve türbeler de bulunduran Eyüp Sultan Camii’nde ulu çınar ağaçlarının altında soluklanabilir, Necip Fazıl, Ahmet Haşim, Ziya Osman Saba, Fevzi Çakmak ve Sokullu Mehmet Paşa gibi pek çok ismi kabrini ziyaret edebilirsiniz.

17- Ortaköy Camii / Büyük Mecidiye Camii

Ortaköy Camii

İstanbul tanıtımlarında sıklıkla yer verilen İstanbul Boğazı manzaralı Büyük Mecidiye Camii veya daha yaygın ismi ile Ortaköy Camii, Türkiye’nin en iyi Neo-Barok camilerinden.

1853 senesinde Sultan Abdülmecid tarafından dönemin en ünlü mimarlarından Balyan ailesi üyesi Nigoğos Balyan’a yaptırılan Büyük Mecidiye Camii, eşsiz manzarası sayesinde yalnızca ibadet amaçlı camiye gelenleri değil yerli ve yabancı pek çok turisti de kendisine çekiyor.

Ortaköy’e yapacak olduğunuz ziyarette İstanbul’da mutlaka gezilecek yerler arasında yer alan Büyük Mecidiye Camii’nin beyaz kesme taştan duvarlarını ve pembe mozaikten kubbesini incelemeyi unutmayın!

18- Dolmabahçe Sarayı

Dolmabahçe Sarayı (2)

Osmanlı İmparatorluğu’nun modernleşmesine ve Cumhuriyet’in ilk yıllarına şahitlik eden Dolmabahçe Sarayı, İstanbul Boğazı’nın en güzel noktalarından birine dönemin ünlü Ermeni mimarları Garabet Amira Balyan ve oğlu Nigoğos Balyan tarafından inşa edilme.

Osmanlı Dönemi’nde Abdülmecid, Abdülaziz, V. Murat, II. Abdülhamid, V. Mehmet Reşad ve VI. Mehmed yani Vahdettin tarafından kullanılan Dolmabahçe Sarayı, Cumhuriyet’in ilanı ile birlikte Atatürk’ün Cumhurbaşkanlığı Konutu olarak hizmet vermeye başlıyor.

Atatürk’ün son yıllarını geçirerek hayata gözlerini yumduğu yer olan Dolmabahçe Sarayı günümüzde müze olarak hizmet veriyor ve yılın her döneminde pek çok turist ağırlıyor.

Dolmabahçe Sarayı’nda hem Osmanlı döneminden birçok mobilya ve dekoratif parça görebilir hem de Atatürk’ün hayata veda ettiği odayı inceleyebilirsiniz.

Dolmabahçe Sarayı’na yapacak olduğunuz ziyarette, sarayın hemen arkasında yer alan Milli Saraylar Resim Müzesi’ni ziyaret ederek Türkiye resim sanatına yakından göz atabilir; Resim Müzesi’nin giriş salonunda hizmet veren Şeker Ahmet Paşa Çay Salonu veya bahçede konumlanan Limonluk Cafe’de soluklanabilirsiniz.

19- Beylerbeyi Sarayı

Beylerbeyi Sarayı

Boğaz turlarında bizleri selamlayan, İstanbul Boğaz’ının en güzel yapılarından biri olan Beylerbeyi Sarayı, İstanbul’un Üsküdar semtinde bulunuyor.

Vakti zamanında Sultan Abdülaziz’in isteği ile yaptırılan Beylerbeyi Sarayı, padişahlar için denize nazır bir sayfiye yeri olmanın yanı sıra Napolyon’un eşi gibi önemli kişilerin ve yabancı devlet görevlilerinin ağırlandığı bir konukevi görevi de görüyor.

Bahçesinde set bahçeler ve Mermer Köşk (Serdab Köşk), Sarı Köşk, Has Ahır Köşkü gibi ek parçaların yer aldığı Beylerbeyi Sarayı’nda tarihi eşyalar ve göz alıcı mermer işçiliklerini inceleyebilir; dilerseniz bahçesinde kahvaltı yapabilirsiniz.

20) Yıldız Sarayı

Yıldız Sarayı

İstanbul’un en güzel bahçelerinden birine ev sahipliği yapan Yıldız Sarayı, Sultan III. Selim’in annesi Mihrimah Sultan adına yaptırılmış bir tarihi yapı.

II. Abdülhamid Han tarafından 33 yıl aktif olarak kullanılan Yıldız Sarayı, gezmesi oldukça keyifli kompleks bir yapı. Yıldız Sarayı ziyaretinizde Malta Köşkü, Hünkar Dairesi, Küçük Mabeyn Köşkü, Büyük Mabeyn Köşkü gibi toplamda 9 farklı yapıyı da ziyaret edebilirsiniz.

21- Feriye Sarayı

Osmanlı döneminde inşa edilen ilk saray Dolmabahçe’nin ardından yapılan Çırağan Sarayı da Osmanlı sultanları ve ailesine yetmeyince yeni bir saray inşa edildi: Feriye Sarayı.

Osmanlı’nın son yıllarında pek çok mimari eserin mimari olan Balyan Ailesi tarafından tasarlanan Feriye Sarayı, İstanbul Boğazı kıyısında Çırağan Caddesi’nde uzanan İstanbul’da görülmesi gereken noktalardan.

Günümüzde içinde sinema salonu, fuaye alanı, galerisi, restoran ve kafeleri bulunan Feriye Sarayı’nda zaman zaman konserler, çeşitli dans okullarının gösterileri ve partileri de düzenleniyor.

22- Küçüksu Kasrı

Küçüksu Kasrı

Göksu Kasrı olarak da geçen Küçüksu Kasrı, Üsküdar sınırları içinde yer alan boğaza nazır Osmanlı saraylarından biri.

Sultan Abdülmecit tarafından Nigoğos Balyan’a yaptırılan yapı Cumhuriyet döneminde konukevi olarak kullanılıyor.

1856 yılından günümüze kadar uzanarak şu anda ziyaretçilere adeta sanat müzesinde geziyor hissi uyandıran Küçüksu Kasrı’nda, İtalyan mermerlerinden şömineler, süslü parkeler, el dokuması halılar ve birbirinden güzel tablolar görebilir; denize nazır boğaz havası alarak kahvaltı için burayı tercih edebilirsiniz.

23- Florya Atatürk Deniz Köşkü

1935 yılında Mimar Seyfi Arıkan tarafından Atatürk için özel olarak inşa edilen Florya Atatürk Deniz Köşkü, Atatürk’ün yazlık dinlenme yeri olarak zaman geçirdiği ve İstanbul’da en sevdiği bölgelerden birinde Florya’da yer alıyor.

Atatürk ve manevi kızı Ülkü Adatepe’nin birlikte oldukları fotoğrafların birçoğuna ev sahipliği yapan köşkte yatak odaları, kütüphane, banyo ve kabul salonu bulunuyor.

Denize kazıklar yerleştirilerek inşa edilen Florya Atatürk Deniz Köşkü, içindeki eşyaları ilk günkü gibi korumaya devam ediyor. Buraya yapacak olduğunuz ziyarette, Atatürk’ün çalışma odasını, kişisel eşyalarını, yazlık kıyafetlerini, kullanmış olduğu porselen fincanları ve çatal bıçak setlerini görebilirsiniz.

24- Kız Kulesi

Kız Kulesi , Üsküdar

Salacak açıklarında yer alan ve Üsküdar’da Bizans devrinden kalan tek eser olan Kız Kulesi, Üsküdar’ın bir simgesi halinde. Efsanelere konu olarak akıllara kazınmış kulenin tarihi M.Ö. 24’e kadar uzanıyor.

Salacak veya Kabataş’tan kalkan botlar ile ziyaret edebileceğiniz Kız Kulesi’nin müze bölümünde kulenin tarihi hakkında yakın bilgi sahibi olabilir, deniz manzarası eşliğinde nefis bir ziyafet çekebilirsiniz.

Kız Kulesi’nin doğum günü kutlamaları, evlilik partileri, evlilik teklifi ve diğer özel günler için tercih edildiğini de söylemeden geçmeyelim.

25- Rumeli Hisarı

Bebek ve Emirgan arasında, Anadolu Hisarı’nın tam karşısında konumlanan Rumeli Hisarı, 1452 tarihinde İstanbul’un fethine hazırlık olarak, Karadeniz’den gelebilecek tehlikelere karşı 4 ay gibi kısa bir sürede inşa ediliyor.

Yaklaşık 30 dönümlük bir alana yayılan Rumeli Hisarı, sahip olduğu üç seyir terası ile dünyanın en güzel manzaralarından birine ev sahipliği yaparak, yılın her döneminde pek çok turist ağırlamaya devam ediyor.

Rumeli Hisarı ziyaretinizde eşsiz bir İstanbul manzarasının yanı sıra, hisarın bahçesinde sergilenen tarihi topları görebilir, gül bahçeleri ve erguvan ağaçları arasında yürüyüş yapabilirsiniz.

Minik bir not: Rumeli Hisarı, uzaktan bakıldığında Arap harfleri ile Muhammed olarak okunabilecek şekilde inşa edilmiş.

26- İstanbul Sinema Müzesi

Sinema ile aranız nasıl? Türkiye’de sinema sanatının gelişimine yakından tanık olmak için ziyaret edebileceğiniz İstanbul Sinema Müzesi, Türkiye’nin en geniş kapsamlı sinema müzesi olarak İstanbul’un en eski ve en büyük sinema salonu Atlas Sineması’nın bulunduğu Atlas Pasajı’nda yer alıyor.

Yıllar içerisinde konak, at cambazhanesi, PTT Genel Müdürlüğü gibi çeşitli amaçlarla kullanılan yapı, 1992’den sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlanıyor; fakat Türker İnanoğlu ve İrfan Atasoy tarafından işletilmeye devam ediyor.

Daha önceden Küçük Sahne ve Kulis Bar’ın bulunduğu yerde Şubat 2021’den beri ziyaretçi ağırlayan İstanbul Sinema Müzesi 3 kata yayılarak bünyesinde 100’den fazla parça barındırıyor.

İstanbul Sinema Müzesi hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için bu yazımıza bakabilirsiniz.

27- Pera Müzesi

2005 senesinde Suna ve İnan Kıraç Vakfı tarafından kurulan Pera Müzesi, İstanbul’da ziyaret edilmesi gereken özel müzelerden biri.

Tepebaşı semtinde yer alan müzede, kalıcı olarak sergilenen “Oryantalist Resim”, “Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri” ve “Kütahya Çini ve Seramikleri” koleksiyonlarının yanı sıra, geçici olarak sergiler de düzenleniyor.

Pera Müzesi’nde gerçekleşen sergileri takip edebileceğiniz gibi, sergilerle bağlantılı olarak hazırlanan atölye programlarına, söyleşilere ve sinema gösterimlerine de katılabilirsiniz.

28- Rahmi M. Koç Müzesi

1994 senesinde Rahmi Koç desteği ile Hasköy’de kurulan Rahmi M. Koç Müzesi, Türkiye’nin ulaşım, endüstri ve iletişim tarihine adanmış bir müze olarak hizmet veriyor.

Müze ziyaretinizde denizaltı, feribot, uçak, gemi, lokomotif ve tramvay gibi ulaşım araçlarını inceleyebilir; çocuklara özel düzenlenen atölye ve eğitim programlarını yakın takibe alabilirsiniz.

Açık Hava Sergileme Alanı, Tarihi Hasköy Tersanesi ve Mustafa V. Koç Binası olarak üç bölümden oluşan ve yaklaşık 27.000 metrekarelik bir alanı kapsayan müzeyi hakkı ile ziyaret etmek için en az yarım gün ayırmanız gerekiyor.

29- Sakıp Sabancı Müzesi

2002 senesinden bu yana Sabancı Üniversitesi bünyesinde hizmet Sakıp Sabancı Müzesi, Emirgan’da boğaza nazır konumlanan Atlı Köşk’ün içerisinde ziyaretçileri ağırlıyor.

1998 yılından bu yana Sabancı ailesinin koleksiyonunda yer alan eserleri de kapsayan zengin hat ve resim sanatı koleksiyonunun yanı sıra müzede geçici sergiler de düzenleniyor.

Sakıp Sabancı Müzesi’ne gerçekleştirecek olduğunuz ziyarette, dilerseniz müze içerisinde yer alan MSA’nın Restoranı’nda nefis bir manzaraya karşı kahvaltı yapabilir veya yemek yiyebilirsiniz.

30- Masumiyet Müzesi

Bir romandan yola çıkma bir müzede bulundunuz mu hiç? Nobel ödüllü Türkiyeli yazar Orhan Pamuk, “Masumiyet Müzesi” adını verdiği aşk romanının ardından Beyoğlu’nun Çukurcuma bölgesinde yer alan bir konağı müzeye çeviriyor.

1990’lı yılların başından beri müzeyi tasarlayan Orhan Pamuk, 2008 yılında yayımladığı romanının ardından 2012 senesinde Masumiyet Müzesi’ni açıyor.

2014 yılında Avrupa’da “Yılın Müzesi” ödülünü alan bu müzede, roman kahramanlarının yediği, içtiği, giydiği, gördüğü, işittiği her şey kitap kronolojisinde görmeniz mümkün.

Masumiyet Müzesi’ni ziyaret etmek için romanı okumuş olmak şart değil. Masumiyet Müzesi, 80’li yılların İstanbul’unu hissetmek isteyen herkesi ziyarete bekliyor.

31- İstanbul Oyuncak Müzesi

İstanbul’un en geniş kapsamlı oyuncak müzesi, her nesilden insanın İstanbul’da ziyaret etmesi gereken müzelerden biri.

2005 senesinde şair/yazar Sunay Akın tarafından kurulan İstanbul Oyuncak Müzesi, Göztepe semtinde tarihi bir köşkte hizmet veriyor.

Sunay Akın’ın yaklaşık yirmi yılda 40’ı aşkın ülkeden mezatlardan ve antikacılardan toplamış olduğu oyuncaklardan oluşan koleksiyon, 1700’li yılların başından günümüze kadar uzanan geniş bir yelpazeye sahip.

Dekor tasarımı, sahne tasarım sanatçısı Ayhan Doğan tarafından tasarlanan müzenin bazı bölümlerinde gamification’a da yer verilmiş. Mesela sanayi devrimi, oyuncakların dilinden ziyaretçilere aktarılıyor.

32- Panorama 1453 Tarih Müzesi

İstanbul’un Zeytinburnu ilçesine bağlı Topkapı Parkı’nda yer alan Panorama 1543 Tarih Müzesi, Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethetmesi üzerine kurulu bir müze.

İstanbul Büyük Şehir Belediyesi’ne bağlı olarak 2009 senesinden beri hizmet veren müzede, yaklaşık 10 bin figür bulunuyor.

İstanbul ve İstanbul’un tarihi hakkında geniş çapta bilgi edinebileceğiniz Panorama 1453 Tarih Müzesi’nin en etkileyici olan yanı ise yaklaşık üç senede toplam sekiz sanatçı tarafından çizilen devasa panoramik resim.

33- Santral İstanbul Enerji Müzesi

Haliç, İstanbul’un en eski endüstri bölgesi. Osmanlı Devleti’nin kent ölçekli ilk elektrik santrali olarak, 1911-1983 tarihlerinde İstanbul’un elektrik ihtiyaçlarını karşılayan santral, 2004 senesinde Bilgi Üniversitesi’ne bağlanıyor ve 2007’den beri Santral İstanbul Elektrik Müzesi olarak hizmet veriyor.

“santralistanbul” ismi ile de anılan çağdaş bir üniversite kampüsü içinde yer alan Santral İstanbul Elektrik Müzesi’ni ziyaret edilebilir, burada gerçekleşen etkinlik ve sergilere katılım sağlayabilirsiniz.

34- Müze Gazhane

Endüstriyel mirastan kültür merkezine dönüşen Müze Gazhane, Kadıköy’de yer alan bir kültür merkezi.

Osmanlı’dan günümüze kalan Hasanpaşa Gazhanesi, 1882 yılından itibaren Anadolu Yakası’nın gaz ihtiyacını karşılamak için kullanılıyor; fakat 1993’te şehre doğalgaz gelmesi ile birlikte işlevini yitiriyor.

Günümüzde Müze Gazhane adıyla hizmet veren kültür merkezi, bünyesinde bulunan 6 sergi salonu, 2 tiyatro salonu, ortak çalışma alanı ve birçok restoran ve kafe ile ziyaretçilere açık alanda keyifli bir atmosfer sunuyor.

Müze Gazhane’ye gelen ziyaretçiler, alanda yer alan Karikatür ve Mizah Müzesi, İklim Müzesi, Bilim Merkezi ve Afife Batur Kütüphanesi’ni de ziyaret edebilirler.

35- Miniatürk

Miniatürk ismi ile bilinen Minyatürk Türkiye Parkı ve Müzesi, Sütlüce’de yer alan açık hava bir maket müzesi.

60.000 metrekarelik bir alana yayılan müze, Türkiye’nin önemli tarihi ve kültürel yapılarının minyatür ölçeklerde yapıldığı maketler sunuyor ziyaretçilere.

62 parça İstanbul Eserleri, 60 parça Anadolu Eserleri ve 13 parça Osmanlı’nın Yurt Dışı Esrleri olmak üzere 100’den fazla minyatür makete yer veren Miniatürk’te, ufak bir Türkiye turu yapmak mümkün.

Satranç, labirent, go-card, tekne turu gibi çeşitli etkinlikler sunarak ziyaretçilere keyifli anlar sunan Miniatürk, özellikle çocuklu aileler için harika bir etkinlik alanı oluşturuyor.

36- Pierre Loti Tepesi

İstanbul’un hemen her noktası birbirinden güzel manzaralara ev sahipliği yapıyor. İstanbul’a farklı bir perspektiften bakmak isteyenler ise nefis bir Haliç manzarası için Pierre Loti Tepesi’ni tercih edebilirler.

Adını, burada zaman geçirmeyi seven Fransız yazar Julien Viaud’dan (Takma ismi ile Pierre Loti) alan Pierre Loti Tepesi, yılın her döneminde hem yerli hem de yabancı pek çok turist ağırlıyor.

Haliç manzarası eşliğinde bol köpüklü Türk kahvesi içmek isteyenler veya manzara eşliğinde kahvaltı yapmak isteyenler Pierre Loti Tepesi’ne gelebilirler.

37- Cibali, Fener, Balat

Cibali, Fener ve Balat, İstanbul’un en keyifli ve görülmeye değer noktalarından.

Osmanlı zamanında İstanbul’da yaşayan farklı kültürden ve dinlerden insanlara ev sahipliği yapan bu üç bölgede günümüzde de varlığını koruyan sinagoglar, kiliseler ve camiler, bizleri Osmanlı’nın multikültürel zamanlarına taşıyor.

Bölgenin tarih kokan sokaklarında dolaşarak, eski yapıları inceleyebilir ve onlarca sayıdaki kafe ve restoranları deneyebilirsiniz.

Üç bölgede gözünüzden kaçmaması gereken noktalardan bahsetmek gerekirse, Balat’ta kırmızı tuğlalar ile örülü, kale gibi yükselerek bölgeye farklı bir karakter katan Fener Rum Erkek Lisesi ile başlayabiliriz. İstanbul’un eski öğretim merkezlerinden olan bu görkemli yapı, günümüzde MEB’e bağlı olarak az sayıda Rum’a eğitim veriyor ve adeta bölgenin simgesi halinde.

Bölgede yapacak olduğunuz ziyarette 1997’den beri Kadir Has Üniversitesi olarak hizmet veren Eski Tütün Fabrikası, tiyatro oyunlarına konu olan Cibali Karakolu, adeta film setini andıran renkli evleri ile ünlü Balat’taki Merdivenli Yokuş Sokak, Yıldırım Caddesi ve Camcı Çeşmesi Sokak, Demir Kilise veya Bulgar Kilisesi olarak da bilinen Sveti Stefan Kilisesi ve Ahrida Sinagogu mutlaka görmeniz gereken noktalardan.

38- Kuzguncuk, Çengelköy, Kanlıca

Anadolu yakasında yeşillikler ile buluşabileceğiniz aynı zamanda “mahalle” atmosferinden uzaklaşmayacağınız üç bölgeden bahsedelim: Kuzguncuk, Çengelköy ve Kanlıca.

Üç bölge arasında en uzun zaman geçirebileceğiniz nokta Kuzguncuk. Kuzguncuk’un tarihi rengarenk evleri arasında dolaşarak fotoğraf çekilebilir, çeşitli kahvecileri deneyebilir, Kuzguncuk Bostanı’nı ziyaret ederek hemen yanındaki tarihi evleri inceleyebilisiniz.

Pek çok filme plato görevi gören Kuzguncuk’ta Perihan Abla dizisinin çekildiği Perihan Abla Sokağı’nı ve Ekmek Teknesi dizisine ev sahipliği yapan İcadiye Caddesi üzerindeki Ekmek Teknesi’ni görebilirsiniz.

Kuzguncuk’a kadar gelmişken Cemil Molla Köşkü, Marko Paşa Köşkü gibi tarihi köşkleri görerek, Beth Yaakov Sinagogu, Beth Nissim Sinagogu, Surp Krikor Lusavoriç Ermeni Kilisesi, Hagios Panteleimon Kilisesi gibi dini yapıları ziyaret edebilirsiniz.

Çengelköy’ün Arnavut kaldırımlı sokaklarında dolaşarak Çengelköy Çikolatacı’sında çeşitli çikolatalar deneyebilir, peynir ve meşhur Çengelköy salatalığı ile Boğaz’a karşı kahvaltı yapabilirsiniz.

Kanlıca’da manda, inek ve koyun sütünden yapılan Kanlıca yoğurdunu deneyerek, civardaki kafe, restoran ve çay bahçelerini keşfedebilir (En ünlüsü 1970’den beri hizmet veren İsmail Ağa Kahvesi), Mihrabat Korusu’nu ziyaret edebilirsiniz.

39- Moda

Eski adı Kalkedon olan Kadıköy’ün deniz kıyısında yer alan Moda bölgesi, İstanbul’un en keyifli semtlerinden biri.

Moda bölgesinin bol ağaçlı sokakları arasında dolaşarak, onlarca kafe, restoran ve bar keşfedebilir, sıklıkla düzenlenen kültür ve sanat etkinliklerine katılabilirsiniz.

Özellikle hafta sonları oldukça kalabalık olan Moda’da, Moda Parkı’na veya Yoğurtçu Parkı’na yürüyerek deniz manzarasına karşı keyifli vakit geçirebilir, 1917 yılında Mimar Vedat Tek tarafından yapılan Tarihi Moda İskelesi’ni görebilir, Ali Usta’nın ünlü dondurmasını deneyebilir, Barış Manço Evi’ni ziyaret edebilirsiniz.

Moda’da yapacağınız keyifli bir yürüyüşte kırmızı tramvayı takip ederek Bahariye’de yer alan Süreyya Operası’nda katılacağınız bir bale veya opera ile günü sonlandırabilirsiniz.

40- Maçka Demokrasi Parkı

İstanbul’un merkezinde soluklanmalık nadir noktalardan biri Maçka Demokrası Parkı. Dolmabahçe, Maçka, Nişantaşı, Harbiye arasında yer alan park, bünyesinde ıhlamur, kestane, gürgen, kavak, meşe olmak üzere pek çok ağaç ve dokuz adet yapay havuz barındırıyor.

Maçka Demokrasi Parkı’nda şehrin kalabalığından uzaklaşabilir, ağaçların altında keyifli vakit geçirebilirsiniz.

Yerli ve yabancı pek çok sanatçıyı ağırlayarak konserlerin düzenlendiği KüçükÇiftlik Park’ın da yer aldığı Maçka Demokrasi Parkı’nda çocuklar için oyun alanları, spor aletleri ve bir şeyler içebileceğiniz küçük kafeler de bulunuyor.

Not: İstanbul Teknik Üniversitesi’nin (İTÜ) Taksim ve Maçka kampüsleri arasında ulaşımı kolaylaştırmak için teleferik bulunuyor. Dilerseniz teleferiği kullanarak iki nokta arasında manzaralı bir yolculuk gerçekleştirebilirsiniz.

41- Belgrad Ormanı

İstanbul’a nefes veren noktalardan biri Sarıyer’de 5400 hektara yayılan Belgrad Ormanı. İstanbul’un en iyi koşu ve yürüyüş alanlarından biri olan Belgrad Ormanı, günümüzde İstanbul’da kalan nadir doğal yaşam alanlarından biri.

Bizans ve Osmanlı döneminde kentin temiz su ihtiyacının karşılandığı alan, adını 1521 yılında Kanuni Sultan Süleyman’ın Belgrad seferinden getirdiği esirlerin buraya yerleşmesinden sonra alıyor.

Güne Belgrad Ormanı’nda koşarak başlayabilir veya buraya piknik amacıyla gelebilirsiniz.

42- Polonezköy Tabiat Parkı

İstanbul’da doğa ile zaman geçirmek isteyenlerin tercih ettiği noktalardan biri olan Polonezköy Tabiat Parkı, kaplamış olduğu 3000 hektarlık alan ile İstanbul’un en büyük tabiat parklarından biri.

Beykoz ilçesinde yer alan alan, 1994 senesinden bugüne dek “tabiat parkı” olarak isimlendirilerek çok sayıda ağaca bir yuva olduğu gibi, tilki, çakal, yaban domuzu, karaca, kızı geyik, atmaca, şahin ve doğan gibi birçok yabani hayvanı da ağırlıyor.

Polonezköy Tabiat Parkı’nda 5 kilometrelik yürüyüş ve koşu parkuru, bisiklet parkuru, piknik alanları ve kamp alanları bulunuyor. Dilerseniz Polonezköy’de yer alan mekanlara kahvaltı için de gelebilirsiniz.

1830 yılında gerçekleşen Polonya Ayaklanması’ndan sonra Osmanlı’ya sığınan Polonyalılar, Sultan Abdülmecit tarafından buraya yerleştiriliyorlar ve bölge “Polonezköy” ismini alıyor.

43- Emirgan Korusu

Yılın her döneminde nefes kesici bir atmosfer sunan Emirgan Korusu, özellikle İstanbul Lale Festivali denince ilk akla gelen noktalardan biri.

Yeşillikler içindeki Emirgan ve İstinye semtleri arasında yer alan Emirgan Korusu’na yürüyüş için veya piknik için gelebilir, korunun içinde yer alan Sarı Köşk’te kahvaltı yapabilirsiniz.

Emirgan Korusu’nda, zamanında padişahların seyir amaçlı kullandıkları üç adet tipik Osmanlı köşkü yer alıyor: Sarı Köşk, Pembe Köşk ve Beyaz Köşk. Bunlardan yalnızca Sarı Köşk kahvaltı hizmeti sunuyor.

44- Anadolu Kavağı

İstanbul’un Beykoz ilçesinde yer alan Anadolu Kavağı, turistik ve oldukça şirin bir balıkçı bölgesi.

Adını bir zamanlar burada yer alan kavak ağaçlarından alan Anadolu Kavağı, şu anda Doğu Roma döneminden kalma Yoros Kalesi, doğası ve deniz mahsülleri sunan restoranları ile ünlü.

Anadolu Kavağı ziyaretinizde nefes kesici manzara eşliğinde kahvaltı yapabilir, ünlü midye tavalarını midenize indirebilir, Yoros Kalesi’ni ziyaret edebilirsiniz.

45- Mihrabat Korusu

Kanlıca’da yer alan Mihrabat Korusu, Osmanlı döneminde Damat İbrahim Paşa tarafından yaptırılarak III. Ahmet’e armağan ediliyor.

Anadolu Yakası’nda doğayla buluşmak ve İstanbul’un eşsiz manzarasını izlemek için doğru bir nokta olan Mihrabat Korusu’nda mesire alanları, 3 kilometrelik koşu parkuru ve çocuk parkları bulunuyor.

Mihrabat Korusu’nda Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Ortaköy, Rumeli Hisarı ve İstinye Koyu’nu izleyerek kahvaltı yapabilirsiniz.

46- Atatürk Arboretumu

Sarıyer ilçesinde Belgrad Ormanı’nın yanında 296 hektarlık bir alana yayılan Atatürk Arboretumu, İstanbul’da mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri.

İstanbul’un griliğinden ve betonlarından sıkılanların bir kaçış noktası olan Atatürk Arboretumu’nda 1500’ü aşkın ağaç türü ve üç adet yapay göl bulunuyor.

Pazartesi günü dışında yılın her günü ziyaret edebileceğiniz alan, yılın dört mevsiminde sunmuş olduğu kartpostal gibi manzaralar ile mutlaka görülmeye değer bir nokta. Atatürk Arboretumu’nda pek çok ağaç ve odunsu bitki keşfedebilir, keyifli bir gün geçirebilirsiniz.

Atatürk Arboretumu’nda dizi seti ve düğün fotoğrafı için gelenler görebilirsiniz. Bunun için özel izin gerekiyor ve normalde Atatürk Arboretumu’nda kamera ve fotoğraf makinesi kabul edilmiyor.

47- Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi

İstanbul’un %12’lik yeşil alanı nereden geliyor dersiniz? Cevabımız, 32 hektarlık bir alana yayılan Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi.

Ataşehir’i Doğu Ataşehir bölgesinde yer alan Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi, toplamda 50.000’den fazla ağaç barındırarak 2003 senesinden beri ziyaretçi ağırlıyor

.

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi, İstanbul için adeta çölde bir vaha niteliğinde, toplamda 8 adacıktan oluşuyor. Merkez Adası, Ertuğrul Adası, Mesire Adası, İstanbul Adası, Arboretum Adası, Meşe Adası, Anadolu Adası ve Trakya Adası olarak isimlendirilen bölgeleri ziyaret ederek İstanbul’da yeşil doyacağınız bir gün geçirebilirsiniz.

48- Vialand Tema Park

Eski ismi ile İfsanbul olan Vialand Tema Park, Türkiye’nin ilk tema parkı olarak Eyüpsultan ve Gaziosmanpaşa arasında 2013 senesinden beri hizmet veriyor.

Avrupa’nın en iyi 10 tema parkı arasında gösterilen Vialand Tema Park, 120 bin metrekarelik alana yayılarak, hem yetişkinler hem de çocukların keyifli vakit geçirebileceği bir atmosfer sunuyor.

Vialand Tema Park bünyesinde alışveriş merkezi, konser alanları, sinema, kafe ve restoranlar da bulunuyor.

49- İstanbul Akvaryum

Dünyanın en büyük tematik akvaryumlarından biri olarak hizmet veren İstanbul Akvaryum, 2011 yılında Bakırköy’de Florya Caddesi’nde hizmet vermeye başlayan bir rekreasyon alanı.

100 dönümlük bir alanı kaplayan İstanbul Akvaryum, bünyesinde Karadeniz’den Pasifik Okyanus’una kadar uzanan 1500’den fazla çeşit ve 15.000’den fazla canlı barındırıyor.

Özellikle çocuklu aileler için eğlenceli bir aktivite sunan İstanbul Akvaryum’da, bilim merkezi, etkinlik alanları, çocuk bölümleri, sinema salonu ve kafe, restoranlar da yer alıyor.

Rahatlıkla 3-4 saatinizi geçirebileceğiniz İstanbul Akvaryum’da, balık besleme saati, 5D sinema, simülasyon alanları ve çeşitli etkinlikler de bulunuyor.

50- Prens Adaları

Prens Adaları veya bir diğer ismi ile İstanbul Adaları, İstanbul’da tatil hissi yaratan, romantik hafta sonu rotalarından.

İstanbul’da gezilecek yerler arasında yer alan Prens Adaları, toplamda beş adayı kapsıyor: Büyükada, Heybeliada, Burgazada, Kınalıada ve Sedef Adası. Dört adada düzenli bir yaşam varken, Sedef Adası yalnızca yaz döneminde hayat buluyor ve denize girmek isteyen ziyaretçileri ağırlıyor.

İstanbul’a en yakın olan Kınalıada, nispeten diğer adalara oranla daha az ağaçlık ve yeşillik; fakat sessiz sakin zaman geçirmek, bisiklet turu yapmak isteyenlerin tercih edebilecekleri bir yer.

İstanbul’un üçüncü en büyük adası olan Burgazada’da, Bayrak Tepesi’ne çıkabilir, Kalpazankaya’da veya Madam Martha Koyu’nda denize girebilir, bisiklet turu yapabilirsiniz.

Prens Adaları arasında en uzun vakit geçireceğiniz adalar ise Heybeliada ve Büyükada. Heybeliada’da Deniz Lisesi ve önceden verem hastalarının tedavi amaçlı kullandıkları Heybeliada Sanatoryum, Ruhban Okulu ve Rum Erkek Lisesi adanın tarihi önemli mekanlarından. Heybeliada’da Hüseyin Rahmi Gürpınar ve İsmet İnönü Evi’ni görebilir, Aya Nikola Rum Ortodoks Kilisesi’ni ziyaret edebilir veya Aya Yorgi Uçurum Manastırı’ndan manzara izleyebilirsiniz.

Adaların en büyüğü ve en kalabalığı Büyükada. Büyükada’da birbirinden güzel köşkler arasında dolaşarak onlarca fotoğraf çekebilir, pek çok tarihi noktayı ziyaret edebilirsiniz. Büyükada’da gözden kaçmaması gerekenler: Büyükada Rum Yetimhanesi, Aya Yorgi Tepesi, Anadolu Kulübü, Reşat Nuri Güntekin Evi, dizi ve filmleri ağırlamış olan Büyükada Splendid Palace Hotel ve Anastasia Meziki Köşkü.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Trakya Haber