Dolar 32,5247
Euro 34,9024
Altın 2.442,33
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 18°C
Az Bulutlu
Tekirdağ
18°C
Az Bulutlu

Brakana Tatlısı coğrafi işaret aldı

Brakana Tatlısı coğrafi işaret aldı
8 Kasım 2023 10:49
234

Trakya Kalkınma Ajansı destekleri ile Büyükmandıra El Sanatları ve Doğal Yaşam Derneği tarafından 5 Ekim 2022’de Coğrafi İşaret Başvurusu yapılan Brakana Tatlısı, mahreç işareti aldı.

Brakana Tatlısı’nın coğrafi işaret alması dolayısıyla açıklama yapan Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, “Brakana tatlısı ile Kırklareli’nin coğrafi işaretli ürün sayısı 7 oldu. Trakya’nın ürün sayısı 28’e yükseldi. 

Başvurudan onay sürecine kadar laboratuvar analizleri, danışman desteği kurumumuz tarafından karşılandı. Emeği geçen ve Trakya’nın değerlerine değer katan tüm kurum ve kuruluşlarımızı tebrik ederim” ifadelerini kullandı.

KIRKLARELİ’NDE COĞRAFİ İŞARET ALAN 7. ÜRÜN
Brakana Tatlısı; Kırklareli Hardaliyesi, Kırklareli Beyaz Peyniri, Kırklareli Kıvırcık Kuzu Eti, Kırklareli Meşe Balı, Babaeski Sarımsağı, Kırklareli Eski Kaşar Peyniri’nin ardından Kırklareli’nin coğrafi işaret alan 7. ürünü oldu.

GEÇMİŞİ POMAKLAR’A DAYANIYOR 
Brakana Tatlısı hamurunun özel amaçlı buğday unu, süt, yumurta, katı ve sıvı yağ ile hazırlandığını ve Kırklareli Babaeski’ye bağlı Büyükmandıra Beldesi’nde üretildiğini kaydeden yetkililer, “Şerbetli bir tatlıdır. Yarım küre şeklinde olup ortası hafif çukurdur. Brakana Tatlısı’nın hamuru hazırlanırken yumurta, hamur soğukken ilave edilir. 

Brakana Tatlısı, tatlı ve şerbet sıcak iken iki aşamada şerbetlenir. İlk şerbetleme, hamur hafif pembeleşince fırından çıkarılarak yapılır ve üzeri hafif kahverengi oluncaya kadar tekrar pişirilir. Brakana Tatlısı’nın geçmişi, 1877-1878 yılında Büyükmandıra Beldesi’ne yerleşerek üretime başlayan Pomaklar’a dayanır.  Büyükmandıra Beldesi’nin mutfak kültüründe önemli bir yere sahiptir. Bayramlarda, doğumlarda, cenazelerde ve özellikle düğünlerde yapılır. Bu sebeplerle coğrafi sınır ile ün bağı bulunur” dedi. 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Trakya Haber