Gaytancıoğlu: “Domates ihracat kısıtlaması derhal kaldırılmalıdır”
CHP Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, domatese getirilen ihracat kısıtlaması hakkında açıklamada bulundu. Gaytancıoğlu, “Tarım ve Orman Bakanlığı’nın fiyatlardaki artış ve deprem felaketi, gıda arz güvenliği ve fiyat istikrarının sağlanması gerekçesiyle domates ihracatını 14 Nisan 2023’e kadar kısıtladı. Tarım ve Orman Bakanı’nın bir an önce günü kurtarmak adına vermiş olduğu kısıtlama kararından vazgeçmesi ve tarımı destekleyici politikalar yolu ile hammadde teşvikleri sağlama yoluna gitmelidir” ifadelerini kullandı.
“AKP İKTİDARI HAYAT PAHALILIĞINI BU KEZ İHRACAT KALEMLERİNDE ARAMAYA BAŞLAMIŞTIR”
Gaytancıoğlu açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Tarım ve Orman Bakanlığı’nın fiyatlardaki artış ve deprem felaketi, gıda arz güvenliği ve fiyat istikrarının sağlanması gerekçesiyle domates ihracatını 14 Nisan 2023’e kadar kısıtladı. Yüksek enflasyon ortamında her geçen gün yükselen gıda fiyatlarını ihracat yasakları ile dindirileceğine olan inançla izlenen politika nüfusumuzun yüzde 45’inin tarımla geçimlerini sağladığı göz önüne alındığında milyonlarca yurttaşımıza büyük gelir kaybı olarak yansıyacaktır. Her türlü olumsuz etki karşısında suçu hep başkasında arayan AKP iktidarı hayat pahalılığını bu kez ihracat kalemlerinde aramaya başlamıştır.
Çiftçinin yüksek hammadde fiyatlarıyla mücadele ederek üretim gerçekleştirdiği dönemde bir de ihracat yasağıyla yurtdışında onlarca yıl boyunca oluşturduğu pazarı kaybetmesine sebep olacaktır. Çiftçiye kilosu 10-15 liraya mal olurken yasaklama ile birlikte domates fiyatları maliyetinin altına düşmeye başlamıştır. Bu durumda çiftçinin üretim yapması imkânsız bir hal alacaktır. Ayrıca kısıtlamanın sebep olacağı üretimsizlik ithalat rakamlarını artırarak dışa bağımlılığı tehlikeli bir boyuta taşıyacaktır.
Tarım ve Orman Bakanlığının kısıtlama kararı ekonomimizin bel kemiği olan tarım üretimi açısından geri dönüşü olmayan kayıplara sebep olacak, ileriki dönemlerde gıda enflasyonunu bugün olduğundan daha fazla yükselterek yurttaşlarımızın ucuz ürüne ulaşma haklarının gasp edilmesine sebep olacaktır.
Tarım ve Orman Bakanı’nın bir an önce günü kurtarmak adına vermiş olduğu kısıtlama kararından vazgeçmesi ve tarımı destekleyici politikalar yolu ile hammadde teşvikleri sağlama yoluna gitmelidir.”