Dolar 32,3875
Euro 34,7776
Altın 2.435,69
BİST 9.983,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 16°C
Hafif Yağmurlu
Tekirdağ
16°C
Hafif Yağmurlu

Gündoğdu: “Ayçiçeği üreticisi toprağını ekemez hale gelmiştir”

Gündoğdu: “Ayçiçeği üreticisi toprağını ekemez hale gelmiştir”
28 Haziran 2022 09:22
508

Cumhuriyet Halk Partisi Kırklareli Milletvekili TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Vecdi Gündoğdu, ayçiçeği ön alım fiyatı hakkında Tarım Bakanı Vahit Kirişçi’nin yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Gündoğdu, “Gerçekleşen enflasyon oranları ve girdi maliyetlerindeki yüzde 300-500 oranlarındaki fahiş artışlar özellikle Kırklareli, Edirne ve Tekirdağ illerimizde üretim yapan ayçiçeği üreticisini üretemez, toprağını ekemez hale getirmiştir. Tüm güçlüklere rağmen toprağını ekmeye, hasatını yapmaya çalışan Trakya Bölgesi’nde ayçiçeğini, ürünlerini Tarım Kredi Kooperatifi’ne veren üreticilerimize, çiftçilerimize fiyat farkı ödenmesi zorunlu hale gelmiştir” ifadelerini kullandı.

CHP Kırklareli Milletvekili TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Vecdi Gündoğdu, ayçiçeği fiyatlarını TBMM gündemine taşıdı. Gündoğdu şunları ifade etti:
“2021-22 iş yılı için Trakya Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği, ayçiçeği ön alım fiyatını yüzde 40 yağlı baz ürün fiyatı için ton başına 5 bin 400 lira olarak belirlemiştir. Daha sonra 10.06 2022 tarihinde de Trakya Birlik Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, 2021-2022 iş yılında ürün teslim eden ortaklarına yüzde 40 yağlı ayçiçeği için ton başına 1.100 TL fiyat farkı verilmesi kararı alınmıştır. TÜİK verilerine göre Mayıs’ta tarım ürünleri üretici enflasyonu aylık % 16,2, yıllık ise % 154,97 yükselmiştir. Gerçekleşen enflasyon oranları ve girdi maliyetlerindeki yüzde 300-500 oranlarındaki fahiş artışlar özellikle Kırklareli, Edirne ve Tekirdağ illerimizde üretim yapan ayçiçeği üreticisini üretemez, toprağını ekemez hale getirmiştir.
GÜNDOĞDU’DAN BAKAN KİRİŞÇİ’YE SORULAR
Bu doğrultuda;
1- Tüm güçlüklere rağmen toprağını ekmeye, hasatını yapmaya çalışan Trakya Bölgesi’nde ayçiçeğini, ürünlerini Tarım Kredi Kooperatifi’ne veren üreticilerimize, çiftçilerimize fiyat farkı ödenmesi zorunlu hale gelmiştir. Üreticilerimize; girdi fiyatlarındaki günlük artışları, tarım ürünlerindeki üretici enflasyonunu da göz önüne alınarak ton başına en az 1.500-2.500 TL fiyat farkı ödemesi yapılacak mıdır, yapılacak ise ne miktarda ne zaman yapılacaktır?
2- Trakya Bölgesi’nde ülkemizin ayçiçek üretiminin yüzde 40-45’ni gerçekleştiren üreticimize, çiftçimize; üretim alanlarını artırmak, girdi fiyatlarında daha fazla destek olmak amacıyla hangi çalışmaları yapıyorsunuz, bereketli topraklarımızda ithalata bağımlılığımızı azaltmak için hangi tedbirleri alacaksınız?

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Trakya Haber