Gündoğdu: “Buğday taban fiyatı enflasyonun bile altında kaldı”
Cumhuriyet Halk Partisi Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle buğday fiyatı hakkında yazılı bir soru önergesi verdi. Gündoğdu, “Buğday taban fiyatının fark pirimi dahil en az 13 TL olması konusundaki tüm uyarılarımıza rağmen bu yıl açıklanan buğday taban fiyatı prim dahil ne yazık ki 9 bin 250 lira olarak belirlendi. Geçen yıla göre buğday taban fiyatında yüzde 24’lük bir artış oldu. Oysa enflasyon artışı aynı dönemde yüzde 40 oldu. Yani taban fiyat resmi enflasyon artışının bile altında kaldı” dedi.
GÜNDOĞDU BUĞDAY TABAN FİYATINI TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI
Cumhuriyet Halk Partisi Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu, buğday fiyatını TBMM gündemine taşıdı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle yazılı bir soru önergesi veren Gündoğdu, önergesinde şu ifadelere yer verdi:
“AKP’nin yıllardır izlediği hatalı tarım politikaları sonucu, çiftçi, üretici toprağına küstü, köyünü terk etmeye başladı. Tüm güçlüklere rağmen üretim yapmaya devam eden çiftçi ise sahipsiz bırakıldı. Her yıl yüksek maliyet artışları, yetersiz destekler ve düşük alım fiyatları Trakya’da, Kırklareli’nde buğday üreticisini sefalete sürüklemektedir.
Buğday taban fiyatının fark pirimi dahil en az 13 TL olması konusundaki tüm uyarılarımıza rağmen bu yıl açıklanan buğday taban fiyatı prim dahil ne yazık ki 9 bin 250 lira olarak belirlendi. Geçen yıla göre buğday taban fiyatında yüzde 24’lük bir artış oldu. Oysa enflasyon artışı aynı dönemde yüzde 40 oldu. Yani taban fiyat resmi enflasyon artışının bile altında kaldı.
Üretici hem taban fiyatın düşük olmasından hem de TMO’nun ürün bedeli ödemelerini ürünün teslimini izleyen 30 gün içerisinde yapması, TMO alım merkezlerindeki randevu sisteminin üreticiyi bekletmesi, randevu taleplerinin geri çevrilmesi ve adeta tüccara yönlendirilmeleri nedeniyle ciddi zararlara uğramaktadır.
GÜNDOĞDU’DAN BAKAN YUMAKLI’YA SORULAR
Bu doğrultuda;
1-Gıda krizinin tüm ülkeler için temel sorun haline geldiği günümüzde verimli topraklarımıza alın terini akıtan köylümüzü, çiftçimizi, hububat üreticimizi içine sürüklendiği ekonomik krizden nasıl kurtaracaksınız?
2-Hububat üreticilerimizin biraz olsun mağduriyetlerini gidermek için açıklanan fark primlerini yükseltmeyi düşünüyor musunuz, TMO alım merkezlerinde yaşanan randevu sistem sorunlarını ne zaman çözeceksiniz?
3-Kırklareli’nde hububat üreticilerimizin alımlarda uygulanan alım miktarlarının, depo kapasitelerinin artırılması ve üreticilerimizin alın terinin karşılığı ödemelerinin en kısa sürede yapılması konusunda neler yapıyorsunuz?”