Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 19°C
Parçalı Bulutlu
Tekirdağ
19°C
Parçalı Bulutlu

Gündoğdu: İtfaiyecilerimiz alev alev yanıyor”

31 Ekim 2023 15:47 | Son Güncellenme: 31 Ekim 2023 15:48
203

Cumhuriyet Halk Partisi Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu, itfaiyeciler hakkında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın yanıtlaması istemiyle yazılı bir soru önergesi verdi. İtfaiyecilerin yüksek risk içeren bir görev alanına sahip olduklarını belirten Gündoğdu, itfaiyeci emekçilerinin çalışma koşullarının standartlardan uzak ve omuzlarındaki yüklerinin çok ağır olduğunu ifade etti.

“İTFAİYECİLER YÜKSEK RİSK İÇEREN BİR GÖREV ALANINA SAHİP”
Cumhuriyet Halk Partisi Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu, itfaiyeciler hakkında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın yanıtlaması istemiyle yazılı bir soru önergesi verdi. Gündoğdu, önergesinde şu ifadelere yer verdi:
“Dünyanın her yerinde saygın bir meslek olarak itfaiyecilik, fabrika, sanayi, orman, ev, bina, köprü, tünel yangınlarından, doğal afetlerde arama ve kurtarma, yapısal tahliye, kimyasal, biyolojik, radyolojik, nükleer ve yüksek patlayıcılar, kitlesel kirlenmeyi önleyici tedbirler, yangınları önlemeye yönelik kontroller gibi oldukça geniş, zamanla yarışılan ve yüksek risk içeren bir görev alanına sahiptir.

İtfaiyeciler, yangın söndürmek, doğal afetlerle mücadele etmek gibi asli görevlerine ek olarak, trafik kazalarından intihar girişimlerine, baca temizliğinden sokak hayvanlarının çeşitli zor durumlardan kurtarılmasına kadar geniş bir yelpazede faaliyet göstermektedirler.

İtfaiyeciler; duman zehirlenmesi, yüksek ısıya bağlı yanıklar ve kimyasal maddeye maruz kalma gibi sağlık risklerinin yanı sıra göçük altında kalma, travma ve trafik kazaları gibi fiziksel riskler ve ölümcül yaralanmalar ile yüz yüzedir.

Bu kaza ve hastalıklara ek olarak, itfaiyecilik mesleğinde psikolojik rahatsızlıklar ve stres yoğun olarak yaşanmaktadır. İtfaiyeciler arasında Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB), kalp damar hastalıkları ile yoğun duman kaynaklı kanser vakaları yaygın olarak görülüyor. Öyle ki itfaiyecilerin kalp hastalıklarına bağlı ölüm oranı, diğer meslek gruplarına göre oldukça yüksektir.

Ülkemizde özellikle arka arkaya yaşanan orman yangınları ve depremlerde, itfaiye emekçilerinin çalışma koşullarının standartlardan uzak ve omuzlarındaki yüklerinin çok ağır olduğu bir kez daha ortaya çıkmıştır.
GÜNDOĞDU’DAN BAKAN IŞIKHAN’A SORULAR
Bu doğrultuda;
1-İtfaiyeciliğin meslek sınıfı olarak tanınması, sözleşmeli ve mevsimlik çalışan orman işçilerinin ve belediye şirket işçisi itfaiyecilerin kadro haklarının tanınması konusunda hangi çalışmaları yapacaksınız, emek yoğun çalışan itfaiye işçilerinin bugüne kadar görmezden gelinen haklı taleplerini ne zaman karşılayacaksınız?

2-İtfaiye hizmetlerinin ve itfaiyecilerin çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi, kişisel koruyucu donanımları, iş elbiseleri, yangın esnasında kullanabilecekleri teknik ekipman, haberleşme araç-gereci ve yangın söndürme araçlarının teknolojinin gerisine düşmeyecek nitelikte olması konusunda neler yapacaksınız?”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Trakya Haber