Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 18°C
Az Bulutlu
Tekirdağ
18°C
Az Bulutlu

Gündoğdu, orman köylüsünün sorunlarını TBMM gündemine taşıdı

Gündoğdu, orman köylüsünün sorunlarını TBMM gündemine taşıdı
6 Eylül 2023 09:45
169

Cumhuriyet Halk Partisi Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu, orman köylüsünün sorunlarını TBMM gündemine taşıdı. Gündoğdu, “Kırsal kesim ve özellikle orman köylerindeki geçim sıkıntıları, eğitim, iletişim ile ulaşımın gelişimi sonucu, son 20 yılda yaşanan göçü, ülkemizde halen uygulanan ekonomik politikalarla durdurmak mümkün değildir. Orman köylüsünü korumadan, ormanları koruyamazsınız” dedi.

“ORMAN KÖYLERİNİN ALTYAPI, SAĞLIK VE EĞİTİM İMKANLARI DÜŞÜK VE YETERSİZDİR”
CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu, orman köylüsünün sorunlarını Meclis gündemine taşıdı. Gündoğdu, orman köylüsünün sorunlarının belirlenmesi ve çözüm önerilerinin tespit edilmesi amacıyla Anayasanın 98’inci, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün 104 ve 105’inci maddeleri gereğince bir Meclis araştırması açılmasını istedi. Gündoğdu araştırma önergesinde şu ifadelere yer verdi:
“Ülkemizde 7.180 orman içi, 14.027 si orman bitişiği köyünde olmak üzere toplam 21.207 orman köyünde toplam 7-8 milyon civarında nüfus yaşamakta olup, toplam nüfusun %10’u, kırsal nüfusun ise yaklaşık %40’ını teşkil etmektedir. Orman köylerinin altyapı, sağlık ve eğitim imkanları toplumun diğer kesimlerine nazaran düşük ve yetersizdir. Kırsal kesim ve özellikle orman köylerindeki geçim sıkıntıları, eğitim, iletişim ile ulaşımın gelişimi sonucu, son 20 yılda yaşanan göçü, ülkemizde halen uygulanan ekonomik politikalarla durdurmak mümkün değildir. Orman köylerine yönelik, özellikle son kırk yılda yürütülen ve anlamlı bir çaba olarak değerlendirilen kırsal kalkınma faaliyetlerinin yetersizliği nedeniyle, göç engellenememiş ve hızlı kentleşmenin olumsuz sonuçları önlenememiştir.

“ORMAN KÖYLÜSÜ KORUNMADAN ORMANLARIMIZ KORUNAMAZ”
Bilindiği gibi;
Anayasa’nın, 169. Maddesiyle “Ormanların korunması ve geliştirilmesi”, 170. Maddesiyle, “Orman köylüsünün korunması”, 171. Maddesiyle de “Kooperatifçiliğin geliştirilmesi” güvence altına alınmıştır. Bilinmelidir ki; orman köylüsü korunmadan ormanlarımız korunamaz, orman köylüsü olmadan ormancılığımızın geliştirilmesi mümkün değildir. Bu anlayış ve çalışmalar doğrultusunda vakit kaybetmeden yeni politikalar belirlenerek yaşama geçirilmesi önemli bir zorunluluktur. Bu doğrultuda;
Orman köylüsünün sorunlarının belirlenmesi ve çözüm önerilerinin tespit edilmesi amacıyla Anayasanın 98 inci, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün 104 ve 105 inci maddeleri gereğince bir Meclis araştırmasına ihtiyaç bulunmaktadır.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Trakya Haber