Dolar 32,4954
Euro 34,7211
Altın 2.408,97
BİST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 18°C
Az Bulutlu
Tekirdağ
18°C
Az Bulutlu

Gündoğdu: “Talan İstanbul, bölgemiz için yıkımdır”

13 Temmuz 2021 08:53 | Son Güncellenme: 13 Temmuz 2021 08:55
403

CHP Kırklareli Milletvekili TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Vecdi Gündoğdu, Kanal İstanbul’u verdiği soru önergesiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı.

“KORKUNÇ BİR EKOLOJİK YIKIM VE TALAN TEHLİKESİ İLE KARŞI KARŞIYAYIZ”
CHP Kırklareli Milletvekili TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Vecdi Gündoğdu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un cevaplaması istemiyle Kanal İstanbul hakkında soru önergesi verdi. Gündoğdu “Ülkemizin, Trakya Bölgesi’nin ve Kırklareli’nin çok önemli bir doğal zenginliğine sahip Istrancalar aynı zamanda Trakya Bölgesi ile İstanbul’un havasının ve suyunun kaynağı konumundadır. Kanal İstanbul Projesi’nin gerçekleşmesi halinde İstanbul ve Trakya Bölgesi’nde korkunç bir ekolojik yıkım ve talanın yaşanabileceği tehlikesi ile karşı karşıya bulunmaktayız” dedi.
Bu doğrultuda;
“1-Kanal İstanbul Projelerinde İstanbul ve Trakya da yok olacak su kaynakları yerine Demirköy ve Balaban barajlarından su temin edileceği ifade ediliyor. Bilindiği gibi buralarda henüz baraj yok. Yapılması planlanan bu barajlarla binlerce yıllık oluşumları riske atmak yarınları yok etmektir. Balaban dere üzerine planlanan baraj sadece ulusal değil, uluslararası biyocoğrafyayı da olumsuz etkileyeceği düşünüldüğünde bu telafisi mümkün olmayan zararları nasıl telafi edeceksiniz, yapılacak yatırımlar akılcı mıdır, hangi bilimsel kaynaklar doğrultusunda yapılacaktır?
2-Anılan Projede planlanan Demirköy barajı; Demirköy derelerinin toplam su miktarı yıllık 129 milyon m3 olup, bölgenin toplam su ihtiyacı 86 milyon m3/yıl’dır. Geriye kalan sadece 43 milyon m3/yıl suyun İstanbul’un su ihtiyacını karşılamaya katkısı akılcı bir yatırımdır, hangi bilimsel verilere göre yapılması düşünülmektedir?
3-İstanbul’un sadece ve sadece 10-15 günlük su tüketimini karşılayabilmek amacıyla Kırklareli’mizin bereketli topraklarını ve eşsiz doğal zenginliğinin yok edilmesine neden olacak bu yatırımların akılcı olduğu hangi bilimsel verilere göre tespit edilmiştir?
4-Kanal İstanbul’un geçeceği hat boyunca hem inşaatı sırasında hem de kullanımı sürecinde aşırı yağışlara bağlı seller, depremler ve yanlış kullanım gibi nedenlerle deniz suyunun yeraltı sularına sızması, karışması tehlikesi düşünüldüğünde, İstanbul ile birlikte Kırklareli’nin de yeraltı sularının tuzlanmasını, kirlenmesini, sularını hem nicel olarak hem de nitelik olarak kaybedilmesini nasıl önleyeceksiniz?”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Trakya Haber