Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 19°C
Az Bulutlu
Tekirdağ
19°C
Az Bulutlu

Gündoğdu: “Tarımsal kriz kapımızda”

Gündoğdu: “Tarımsal kriz kapımızda”
23 Ekim 2023 13:31 | Son Güncellenme: 24 Ekim 2023 08:52
292

Cumhuriyet Halk Partisi Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Genel Kurul’da söz aldı. Çiftçilerin sorunları hakkında konuşan Gündoğdu, “Üretici girdi fiyatlarının pahalılığı nedeniyle yeterince gübre, ilaç ve kaliteli tohumluğu da kullanamaz hâle geldi. 2020 yılında 7,1 milyon ton gübre kullanan çiftçilerimiz 2021 yılında 6,4 milyon ton, 2022 yılında ise 5,9 milyon ton gübre kullandı. Gittikçe düşen gübre kullanımının 2023 yılında 5,5 milyon tona gerileyeceği de şu anda bekleniyor. Bu durum hem üretim miktarını hem de kaliteyi ciddi anlamda etkilemeye devam ediyor. Yani ekonomik krizle birlikte maalesef tarımsal kriz de şu anda kapımızda” dedi.

CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Genel Kurul’da çiftçilerin sorunları hakkında konuştu. Gündoğdu, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“CUMHURİYETİMİZİN 100.YIL ETKİNLİKLERİNİN ERTELENMESİNİ ASLA KABUL ETMİYORUZ”
“Filistin ve İsrail’deki çatışmalarda yaşanan sivil can kayıpları ve sivillerin en temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamayacak durumda bırakılması asla kabul edilemez, insanlığın vicdanına da sığmaz. Hedefi siviller ve sivil yerleşim yerleri olan tüm saldırıları şiddetle kınıyor, acı ve gözyaşı daha da büyümeden barış çağrımızı bir kez daha ifade ediyoruz. Orta Doğu’daki gelişmeleri bahane ederek cumhuriyetimizin 100’üncü yıl etkinliklerinin ertelenmesini de asla kabul etmiyoruz.

Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında, tam da bu ortamda cumhuriyet değerlerini onurla, gururla, büyük coşkuyla anmak, kutlamak ve dünyaya duyurmalıyız. Çünkü laik cumhuriyetimiz Filistin, Suriye, Irak ve Libya’nın kurtuluş reçetesidir. Laik cumhuriyetimiz Orta Doğu’nun olduğu gibi tüm İslam ülkelerinin de rol modelidir.

Cumhuriyet Bayramı’nın içinde bir ulusun ödediği ağır bedel vardır, emek vardır, gözyaşı vardır. Cumhuriyet Bayramı’nda kahramanlık mücadelesi, kurtuluş sevinci ve onur vardır; tüm mazlum milletlerin kurtuluş reçetesi vardır. Duymayanlara da buradan duyuruyorum, anlamayanlar da anlasın diyorum.

“ÜRETİCİYLE, ÇİFTÇİYLE ARTIK BARIŞMALIYIZ”
Üretimin özellikle de tarımsal üretimin önemi her geçen gün artarken yüksek maliyet, yetersiz destekler ve düşük alım fiyatları Trakya’da, Kırklareli’nde buğday, mısır ve ayçiçeği üreticilerimizi de sefalete sürüklüyor.

Geçen yıl 6 lira olan buğday taban fiyatının fark primi dâhil en az 13 lira olması konusundaki tüm uyarılarımıza rağmen bizleri dinlemediniz, buğday taban fiyatı prim dâhil ne yazık ki 9 lira 25 kuruş olarak belirlendi.

Aynı dönemde enflasyon yüzde 45-50’ye çıkmışken, buğday taban fiyatında sadece yüzde 35’lik bir artış yapıldı. Üretici hem taban fiyatının düşük olmasından hem de TMO’nun alımda yaşattığı sıkıntılar nedeniyle perişan oldu.

TMO üreticiyi bile bile tüccara yönlendirdi. Bunu fırsat bilen özel sektörün de 5,5-6 lirayı üreticimize dayatması çiftçimizin de sonunu getirdi. Açıklanan mısır fiyatları Trakya’da çiftçiye son darbeyi vurmuştur. Mısır fiyatlarına geçtiğimiz seneye göre yalnızca 5,2 zam yapılması, geçen yıl 5 lira 70 kuruş olan mısırın bu sene 30 kuruşluk zamla 6 lira olarak açıklanması, üreticiyi de maalesef mahvetmiştir. Ayçiçeğinde ise ayrı bir dert.

Yüzde 44 yağ oranlı ürün için geçen yıl 12 lira olan fiyatın sadece yüzde 25 artışla 15 lira olması üreticiye ayrı bir şok yaşatmıştır ama ikinci şok daha da önemli. Niye? Ayçiçeği üreticisi parasını alamamakta, zamanında ödeme yapılmamasından da şikayetçidir. 2022-2023 üretim sezonunda gübre çeşitlerinde yıllık yüzde 400 oranında, mazotta ise yüzde 250’yi bulan artışlar yaşandı.

Üretici girdi fiyatlarının pahalılığı nedeniyle yeterince gübre, ilaç ve kaliteli tohumluğu da kullanamaz hâle geldi. 2020 yılında 7,1 milyon ton gübre kullanan çiftçilerimiz 2021 yılında 6,4 milyon ton, 2022 yılında ise 5,9 milyon ton gübre kullandı. Gittikçe düşen gübre kullanımının 2023 yılında 5,5 milyon tona gerileyeceği de şu anda bekleniyor. Bu durum hem üretim miktarını hem de kaliteyi ciddi anlamda etkilemeye devam ediyor. Yani ekonomik krizle birlikte maalesef tarımsal kriz de şu anda kapımızda.

Ekmeğimizi, aşımızı kimseye muhtaç olmadan üretmek zorundayız. Üreticiyle, çiftçiyle artık barışmalıyız, üreticimizi toprağıyla kucaklaştırmalıyız, yabancı çiftçiyi de desteklemekten vazgeçip kendi çiftçimizi daha fazla destekleyip yönlendirmek zorundayız.  Verimli topraklarımızı, suyumuzu kaybedersek yenisini bulamayız.

Açlık ve tarımsal yoksulluk yaşamamak için başta Trakya Ovası’na, Konya Ovası’na, Çukurova’ya, Gediz Ovası’na tüm tarımsal alanlarımıza gözümüz gibi bakmak, canımız gibi de korumak zorundayız. Ulu Önder’imiz Mustafa Kemal Atatürk’ün “Millî ekonominin temeli tarımdır.” sözünü hatırlatarak yüce Meclise saygılarımı sunuyorum.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Trakya Haber