Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 18°C
Az Bulutlu
Tekirdağ
18°C
Az Bulutlu

Gündoğdu: “Trakya’da 5 ölümden 1’i kanser”

Gündoğdu: “Trakya’da 5 ölümden 1’i kanser”
2 Şubat 2023 11:23
403

Cumhuriyet Halk Partisi TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu, TBMM Çevre Komisyonu’nda konuştu. Gündoğdu, “Bilim insanlarının araştırmalarına göre Tekirdağ, Kırklareli, Edirne’de her beş ölümden 1’i -bakın, her beş ölümden 1’i- ve yine, Kocaeli Dilovası’nda her üç ölümden 1’i ve yine, Antalya’da her on ölümden 1’inin sebebi kanser” ifadelerini kullandı.

HER YIL 30 BİNDEN FAZLA İNSANIMIZ HAVA KİRLİLİĞİNE BAĞLI SEBEPLERDEN ÖLÜYOR”
Gündoğdu konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Sayın Başkanım, burada birçok defa toplantı yaptığımızda en azından nasıl olacağını, nasıl görüşüleceğini ve aynı zamanda da neler yapmamız gerektiğiyle ilgili oy birliğiyle geçirdiğimiz durumlar da oldu fakat şimdi bakıyorum;
Yirmi yıldan bu yana çevreyle ilgili AK PARTİ neler yapmış, biraz onlara da bakmak gerekiyor. AKP, Dünyada Alp’ler den sonra oksijen oranı en yüksek bölge olan Kaz Dağları’na siyanür dökerek… Şimdi, Sayın Bakan Yardımcımız da orada. Zümrüt gibi ormanları çölleştirmeye devam ediyor.

Yine, Türkiye’nin en temiz gölü, 2 milyon yaşındaki Salda ‘ya millet bahçesi ayaklarıyla iş makinaları sokuluyor.  İstanbul’un akciğerleri olan Kuzey ormanlarında milyonlarca ağaç kesilmesi -ki benim yaşadığım bölgelerden bir tanesidir- ve orada yine, kuşların göç yollarının bile değiştiriliyor.

Dünyanın yüzde 100 doğal ormanlarından biri, dünyanın en yaşlı bitki örtüsüne sahip 25 bölgesinden biri, sadece endemik olarak da değil, bünyesinde Buzul Çağı’ndan bu yana orada yaşayan bitkileri barındıran Cerattepe’ye siyanür bulaştırılıyor,

Yine, dünyada sadece Amazon’da ve Kanada’da var olan, bizim de Kırklareli’mizde bulunan longoz ormanlarına sahip kuş cenneti Kırklareli İğneada’yı göz bebeğimiz gibi korumamız gerekirken maalesef, nükleer santral planları yapılıyor.

Zeytinlikleri korumak, geliştirmek yerine yine yüzlerce yıllık zeytin ağaçlarımızı maden sahası için yol, tesis vesaire işgallerle yok edilmeye çalışılıyor,

Yani kısacası yirmi yıldan bu yana çevreyi böyle o kadar güzel koruyorsunuz ki ülkemizde her yıl 30 binden fazla insanımız hava kirliliğine bağlı sebeplerden maalesef ölüyor.

Türkiye’nin havası Avrupa Birliği ortalamasının yüzde 35 daha kirli hâline gelmiş. Her dört kişiden 3’ü hava kirliliği olan yerlerde maalesef yaşıyor.

Yine, Trakya, Marmara ve Ege’deki nehirlerimizin su kalitesi 4’üncü dereceye yani en çok kirli seviyeye yükselmiş ve özellikle Ergene’yle ilgili birçok defa konuşmalar yaptık, önergeler verdik, Mecliste tartıştık ama hâlâ bir sonuca ulaşamadık. Yine, bilim insanlarımızın araştırmasına göre Tekirdağ, Kırklareli, Edirne’de her beş ölümden 1’i ve yine Kocaeli Dilovası’nda her üç ölümden 1’i ve yine Antalya’da her on ölümden 1’inin sebebi kanser, değerli arkadaşlar.

Yıllardır bunları konuşuyoruz, komisyonlar kurduk, hükûmetler, sayısız bakanlar gitti, geldi ama sözde çalışmalarda kaldı bu işler.  Ve baktığımızda, endüstriyel atıklar Marmara Denizi’ndeki balıklara, kabuklu canlılara bile zehirli kimyasal maddenin bulaştığına hep beraber şahit olduk.

Hatta müsilajla ilgili, biliyorsunuz Sayın Bakanım, Marmara Belediyeler Birliğinin düzenlediği ve kıyısı olan tüm belediyelerin katıldığı toplantıda da ortak bir metne sizinle beraber imza da attık ama ben hâlâ orada çok da bir şey yapıldığını görmüyorum ve inanmıyorum da.

“CEZALAR DÜŞÜNCE MARMARA DAHA MI TEMİZ OLACAK?”
Şimdi, yine, bir teklifte böyle cezalar düşürülüyor. Cezalar düşünce bilemiyorum, Marmara daha mı temiz olacak?  Az önce söylediniz ama bana göre olmayacak.

Bakın, 1’inci maddedeki değişiklikle büyük tonajlı gemilere uygulanan ceza miktarları 2023 uyarlamaları nedeniyle, orantısız arttığı gerekçesine dayandığı iddia edilerek düşürülmeye çalışılıyor.

Şimdi, Marmara Denizi’ndeki müsilaj, deniz kirliliği sorunu da göz önünde bulundurulduğunda, yaptırımların caydırıcı nitelik taşıması bize göre önemlidir; doğrusu da budur yani bana göre bunun aynı kalması daha iyidir diyorum.  Yine, 2’nci maddede…

“Şehirlerdeki araçlara nasıl yer buluruz? Daha fazla araçla yolculuğa nasıl teşvik ederiz?” maddesi var.

Şimdi, yirmi yılın sonunda Ak Parti’nin şehircilik anlayışının nasıl iflas ettiğinin de en önemli itirafıdır bu aslında, ben size söyleyeyim.
“KAMU KAYNAKLARI HEBA EDİLİYOR”
AK PARTİ diyor ki: “Biz yirmi yıldır tüm şehircilik planlarımızda toplu taşıma yerine bireysel araçlarla yolculuğa teşvik ettik; son dönemlerde başladık.

” Şimdi “Araçlar nereye park edecek? Yer bulamıyoruz.” Diyorlar.

 AK PARTİ’nin hatalarının hangisini konuşacağımızı da bilmiyorum;

 Araçları park etmek için kıyılara, denizlere dolgular yapılmak zorunda kalınmasını mı, bozulan deniz ekosistemini mi, kıyı kullanım haklarını mı konuşalım yoksa milyarlarca lira yatırım yapılarak araçların bekleme yerleri için harcanacak kaynak israfını mı konuşalım burada?

 Şimdi, bu konularda, on yıl önceki gibi, yirmi yıl önceki gibi plansızlık… Yine cezasını kimler ödeyecek?

Yine vatandaşa yüklenecek tabii. Çevreye verilen zararlar dışında, bunun ciddi anlamda mali külfeti de olacak.  Kent planlamasını hatalı yapan sizlersiniz, bugün düzeltmeye çalışarak ağır bedeller ödeten yine sizlersiniz. Şimdi, 2’nci madde, gerçekten, plansızlığın, öngörüden yoksunluğun da acı bir itirafı aslında; bunu da görüyorum ben.

Hatalı şehircilik politikaları nedeniyle otopark sorunu büyük şehirlerde kriz noktasına geldi; bunu büyükşehirlere gidenlerin tamamı görüyor, hangisine gidersek gidelim.

Yine, maddede bahsedilen dolgu alanlarının altına hangi teknolojiyle otoparklar yapılacak, onları da merak ediyordum…

Konuyu uzatmayayım ama, kamu kaynakları burada heba ediliyor ve edilmeye de devam ediliyor.

Mesela Bakanlıkça uygun görülen, burada özellikle de sıkıntılı olan husus, adam alımıyla ilgili başvuruların İklim Değişikliği Bakanlığınca uygun görülmeye bağlanması; sübjektif olmayan, öznel bir değerlendirme hakkı getirilmesi. Yani, birçok şey var da… Evet, iyilere biz de destek veriyoruz ama iyi olmayan, maalesef, kafamızda sorunlar oluşturan, soru işaretleri bırakan durumlara da şerh koymak zorundayız. Teşekkür ediyorum Başkanım.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Trakya Haber