Dolar 34,2058
Euro 37,5382
Altın 2.878,37
BİST 9.137,51
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 27°C
Az Bulutlu
Tekirdağ
27°C
Az Bulutlu
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 22°C
Pts 20°C

Özkan, Ergene’deki kirliliği TBMM gündemine taşıdı

6 Temmuz 2023 10:25 | Son Güncellenme: 6 Temmuz 2023 10:26
481

Cumhuriyet Halk Partisi Kırklareli Milletvekili Fahri Özkan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin yanıtlaması istemiyle Ergene Havzası’nın kirliliği hakkında yazılı bir soru önergesi verdi. Özkan, “Ergene Havzası’ndaki plansız sanayileşme, nüfus artışı, evsel atıksu deşarjı ve toprağı tehdit eden bilinçsiz zirai uygulamalar ile Ergene Havzasının yüzey ve yeraltı sularının kalitesi aşırı derecede bozulmuş, ileri derecede kirlenmiş ve kaybedilme noktasına gelmiştir.” ifadelerini kullandı.


“ERGENE SUYUNUN KULLANILMASI ÖNEMLİ ÖLÇÜDE SAKINCALI HALE GELMİŞTİR”
CHP Kırklareli Milletvekili Fahri Özkan, Ergene Havzası’ndaki içme suyu kirliliğini TBMM gündemine taşıdı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin yanıtlaması istemiyle yazılı bir soru önergesi veren Özkan, önergesinde şu ifadelere yer verdi:
“Trakya bölgesi genelinde içme ve kullanma amaçlı su ihtiyacı yeraltı ve yüzey suyu kaynaklarından karşılanmaktadır. Bölgede önemli bir akarsu olan Ergene Nehri’ni oluşturan havzanın yağış alanı Trakya’nın yaklaşık %46,5’ini kapsamaktadır. Bölgede sanayi yoğunluğunun su kirliliği üzerindeki etkisi diğer tüm kirletici etkenlerden çok daha fazladır.

Sanayilerden kaynaklanan atık suların arıtılmadan alıcı ortama verilmesi ile kirlenen suların hem ekolojik dengeyi bozduğu hem de daha sonra sulama suyu olarak kullanıldığında sudaki kirleticilerin toprağa ve bitki örtüsüne zarar verdiği bilinmektedir.

Ergene ırmak suyuna karışan kirlilik oranı yüksek sanayi atıkları tarımsal ekonomik kayıplara ve ekolojik tahribata neden olmaktadır. Ergene ırmak suyuna, toksitesi yüksek kimyasal madde bulaşımını sağlayan sanayi kuruluşlarının varlığı gerek akarsu yataklarında gerekse birikim alanlarındaki sulak alan ekosistemine zarar vermekte ve yaşamsal boyutta tehdit oluşturmaktadır.

Mevcut yerleşim alanları ve sanayi tesislerinden kaynaklanan kirlilik nedeniyle Meriç, Tunca ve Ergene Nehirlerinin sulama suyu kalitesi kirlilik nedeni ile çok düşmüş ve Ergene suyunun kullanılması önemli ölçüde sakıncalı hale gelmiştir.

Ergene Havzası’ndaki plansız sanayileşme, nüfus artışı, evsel atıksu deşarjı ve toprağı tehdit eden bilinçsiz zirai uygulamalar ile Ergene Havzasının yüzey ve yeraltı sularının kalitesi aşırı derecede bozulmuş, ileri derecede kirlenmiş ve kaybedilme noktasına gelmiştir.

ÖZKAN’DAN BAKAN ÖZHASEKİ’YE SORULAR
Bu bağlamda;
1.) Ergene Havzasının ekolojik sistemini bozan sanayi tesisleri ile ilgili AK Parti iktidarları döneminde ne gibi tedbirler alınmıştır?

2.) Plansız sanayileşme nedeniyle halihazırda kalitesi bozulmuş ve kirli suların çok daha fazla etkilenmemesi için gerekli denetimler yapılmakta mıdır? Bu amaçla yapılan denetimlerde kirletici kuruluşlara hangi yaptırımlar uygulanmıştır?
3.) Kalitesi bozulmuş ve kirli suların rehabilite edilmesi için ‘River Skimmer’, thrasin boom, river whale, unmanned garbage boat” gibi araç ve teknolojiler kullanılmakta mıdır?

4.) Plansız sanayileşme ile oluşan sanayi bölgelerinin aşamalı olarak taşınması çalışmaları var mıdır? Varsa bu çalışmalar ne aşamadadır?”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Trakya Haber