Gündoğdu: “Ayçiçeği üreticisine son darbeyi büyümeyen tohum vurdu”
Cumhuriyet Halk Partisi Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle ‘büyümeyen ayçiçeği tohumu’ hakkında yazılı bir soru önergesi verdi. AKP’nin yıllardır izlediği ithalata dayalı, kendi çiftçisini sahipsiz bırakan hatalı tarım politikaları sonucu Trakya’da ayçiçeği üreticisinin ekemez, üretemez ve üretse de kazanamaz hale geldiğini kaydeden Gündoğdu, “Girdi fiyatlarındaki fahiş zamlar kuraklık derken Trakya’da üretici şimdi de ‘Büyümeyen Tohum’ vurmaya başladı. Üreticimizi, köylümüzü sahipsiz bırakan Bakanlığınız verimli topraklarımızı ne yazık ki uluslararası tohum şirketlerinin adeta deneme tahtasına dönüşmektedir” dedi.
BÜYÜMEYEN TOHUM TBMM GÜNDEMİNDE
Cumhuriyet Halk Partisi Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu, ‘büyümeyen ayçiçeği tohumunu’ TBMM gündemine taşıdı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle yazılı bir soru önergesi veren Gündoğdu, önergesinde şu ifadelere yer verdi:
“AKP’nin yıllardır izlediği ithalata dayalı, kendi çiftçisini sahipsiz bırakan hatalı tarım politikaları sonucu, Trakya’da ayçiçeği üreticisi ekemez, üretemez, üretse de kazanamaz hale gelmiştir. Girdi fiyatlarındaki fahiş zamlar, kuraklık derken Trakya’da üreticiyi şimdi de ‘Büyümeyen Tohum’ vurmaya başladı. Ülkemizin Ayçiçek üretim merkezi olan Trakya’da 160-180 bin dekar alana ekilen yeni nesil Ayçiçek tohumu ürün vermeden tarlalarda kurumaya başladı. Üreticimizi, köylümüzü sahipsiz bırakan Bakanlığınız verimli topraklarımızı ne yazık ki uluslararası tohum şirketlerinin adeta deneme tahtasına dönüştürmektedir.
GÜNDOĞDU’DAN BAKAN YUMAKLI’YA SORULAR
Bu doğrultuda;
1-Trakya bölgemizde, Kırklareli, Tekirdağ ve Edirne illerimizdeki ayçiçeği üreticilerimizin kullandığı ilgili firmanın Pioneer’in P64LE145 ismini verdiği yeni nesil Ayçiçek tohumu hakkında gerekli incelemeler yapılmış mıdır, yapıldı ise üreticimizin bu yıl yaşadığı sorunların kaynağı tespit edilmiş midir?
2-İlgili tohum anılan bölgemizde ne kadar alanda kullanılmıştır, üreticiye dayanıklı diye önerilen tohum sıcaklarda daha baş vermeden kurumasının nedeni nedir, bu konuda çalışmalarınızın sonuçları nelerdir, çiftçimizin yeni nesil tohumdan dolayı uğrayacağı tahmini parasal kaybın miktarı ne kadardır, üreticilerimizin zararlarını nasıl ve ne zaman karşılayacaksınız?
3-Bakanlığınız ilgili tohum hakkında standartların üzerinde tane ve yağ verimi performansı sergilediği biçiminde rapor vermiş midir, verdi ise bu ekim döneminde kullanılan tohumların daha baş vermeden ve çiçek çıkarmadan kuruyup öldüğünü tespit ettiniz mi, ettiyseniz nedeni nedir, sorumlu veya sorumlular hakkında neler yapmayı düşünüyorsunuz, ilgili firma veya firmalar hakkında herhangi bir yaptırımınız olacak mıdır?”