Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 19°C
Az Bulutlu
Tekirdağ
19°C
Az Bulutlu

Tekirdağ Soğanı tescillendi

Tekirdağ Soğanı tescillendi
22 Eylül 2022 08:48
454

Coğrafi işaret başvurusu Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yapılan ve süreçleri Trakya Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen Tekirdağ Soğanı, mahreç işareti ile tescil almaya hak kazandı.

TEKİRDAĞ’IN COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜN SAYISI 8 OLDU
Trakya Kalkınma Ajansı tarafından 2021 yılında coğrafi işaret başvurusu yapılan Tekirdağ Soğanının onay süreci 21 Eylül 2022’de tamamlandı. Böylelikle Tekirdağ Soğanı, Tekirdağ köftesi, Karacakılavuz Dimi dokuması, Malkara eski kaşar peyniri, Tekirdağ peynir helvası, Tekirdağ yapıncak salamura asma yaprağı, Velimeşe bozası, Hayrabolu Tatlısı gibi coğrafi işaret alan 8’inci ürün oldu.

TRAKYAKA Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Trakya’nın değerlerine değer katmaya devam ettiklerini belirtti. Tekirdağ Soğanı ile Tekirdağ’ın coğrafi işaretli ürün sayısının 8 olduğunu aktaran Şahin, “Trakya’nın ürün sayısı 22’ye yükseldi. Başvurudan onay sürecine kadar laboratuvar analizleri, danışman desteği kurumumuz tarafından karşılandı. Emeği geçen ve Trakya’nın değerlerine değer katan tüm kurum ve kuruluşlarımızı tebrik ederim.” ifadelerini kullandı.

TEKİRDAĞ SOĞANI
Tekirdağ’ın yöresel bir değeri olan “Tekirdağ Soğanı”nın Osmanlı Devleti arşivlerindeki 17.yy narh kayıtlarına göre İstanbul ilinde tüketilen gıda maddeleri arasında yer aldığı görülür.  Bunun yanı sıra İstanbul Hal Müdürlüğü internet sitesinde de il ismiyle anılan tek soğan çeşidinin de Tekirdağ Soğanı olduğunu belirtmek gerekir. Soğanın ayırt edici özellikleri ise şu şekildedir:
Tekirdağ Soğanı kışlık bir çeşit olup, tadı acı, dış kabuk sayısı 2-4 adet, sert ve kuvvetli kokulu, etli depo yapraklar ince veya orta kalınlıkta, sıkı dokulu, az sulu ve dış kabuk rengi koyudur. 3 yıllık üretim sürecinden sonra tüketime hazır hale gelmektedir. Şekil olarak yarım imralı diye adlandırılan ürünlere benzese de aslında ata tohumdur. Kantartopu ve topacı andıran şekle, turuncu ve bakıra benzeyen kabuk rengine, acımtırak bir tada ve göz yaşartan bir kokuya sahiptir. Et rengi pembe, açık mordur.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Trakya Haber