Dolar 32,4126
Euro 34,8222
Altın 2.432,20
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 17°C
Hafif Yağmurlu
Tekirdağ
17°C
Hafif Yağmurlu

Trakya’nın kalbine bir hançer daha

Trakya’nın kalbine bir hançer daha
7 Ocak 2022 10:09
2.568

Kırklareli Valiliği, Kırklareli’nin yeni sanayi bölgesinin Vize’nin Çakıllı beldesinde kurulacağını açıkladı. Çakıllı beldesinde yapılması planlanan ve ‘Yeni İkitelli’ olarak adlandırılan büyük organize sanayi bölgesi planı vatandaşları tedirgin ediyor. Konuyla ilgili açıklama yapan uzmanlar, Trakya’nın kuzeyinde yeni kurulacak organize sanayi bölgelerinin paha biçilemeyecek ormanlık alanların sonu olacağını dile getiriyor.

“ÖNCELİKLE TOPRAĞIMIZI VE SULARIMIZI KORUMALIYIZ”
Çakıllı ‘ya yapılması planlanan OSB’ye karşı oluğunu söyleyen Çevre Gönüllüsü Hakan Dedeoğlu, şunları ifade etti:
 “Çakıllı beldesi Ergene Nehri’nin doğduğu noktadır. Yıllardır içilebilir nitelikte olan suyun doğduğu noktadan Saray ilçesine kadar olan mesafe pırıl pırıl. Saray ilçesi itibariyle Ergene kirlenmeye başlıyor. Çerkezköy, Çorlu derken Lüleburgaz ve Meriç’e kadar uzanan bir kirlilik süreci var. Kalan son noktamız Çakıllı, yani Ergene nehrinin doğduğu nokta. Oradan suyu rahatça içebilirsiniz. Böyle bir noktaya 550 dönüm OSB yaratma peşindesiniz. Altın yumurtlayan tavuğu kestiklerinde bütün altına sahip olacaklarını düşünüyorlar. Biz su kaynaklarımızı kuraklığa karşı korumamız gerekirken gelip böyle projeler çıkarıyorlar. İnsanlarla resmen dalga geçiyorlar. Bazıları diyor ki iş aş kısmı için sanayiye karşı mısın? Ben endüstri tasarımcısıyım. İşim teknoloji, sanayi ve gelecek. Bunlara tabi ki karşı değilim. Ancak her şeyin bir sıralaması vardır. Öncelikle toprağımızı ve sularımızı korumalıyız. Temiz tutmalıyız. Şu an bile durumlar çok sıkıntılı.

“CAZİP OLMASI, DOĞRU OLDUĞU ANLAMINA GELMEZ”
Oraya OSB kurulursa Saray, Çerkezköy, Çorlu, Muratlı, Lüleburgaz üçgeninde 1800 kadar fabrika var. Her gün 3 4 milyon metreküp su yer altından çekiliyor, kirletiliyor ve derelere ve Ergeneye dökülüyor. 280 km akarak Meriç nehri ile buluşuyor. 30 yıldır böyle bu durum. Su 10 -15 kat fazla kullanılırsa ve su kalmazsa o bölgedeki fabrikaların çalışması söz konusu bile değil. Biz planlı ve iktisatlı, ölçülü davranmak zorundayız. Yoksa bu işin sonu çok kötü. Vücudumuzun yüzde 75’i su. Su azaldığında ölüm başlar. Bölgedeki sorun da tam olarak böyle. Çakıllı’ya yapılmak istenen son derece yanlıştır.  İstanbul’da İkitelli 700 dönüm olup, 400 kadar sanayinin birleşimiyle oluşturuldu. Ve bugün tıkandı. Bunların ya Anadolu’ya ya da Trakya’ya atılması gerekiyordu. Trakya kaynak olarak cazip geldi onlara.  Cazip olması, doğru olduğu anlamına gelmez. Toprağın, suyun ve havanın korunması gerekiyor. Bunu yapamazsak hiçbir şeyin önemi kalmayacak.

VALİLİK MÜJDE GİBİ DUYURMUŞTU
Kırklareli Valiliği 17 Aralık 2021 tarihinde sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamada Çakıllı’ya kurulması planlanan organize sanayi bölgesini müjde gibi duyurmuştu. Uzmanların ve doğa savunucularının yaptığı açıklamalar bu durumun Trakya’nın geneli için telafisi mümkün olmayan olumsuz sonuçlar yaratacağını gözler önüne seriyor. İstanbul’un işgaline direnen Trakya’nın verimli tarım arazileri 1970’lerin ikinci yarısından itibaren adeta yağmalanırcasına sanayi tesislerine terk edilmişti. Konuyla ilgili açıklama yapan uzmanlar, Trakya’nın kuzeyinde yeni kurulacak organize sanayi bölgelerinin paha biçilemeyecek ormanlık alanların sonu olacağını dile getiriyor. Çerkezköy, Çorlu, Lüleburgaz hattındaki OSB’lerde yer alan boşluklar dururken sıfırdan kurulmak istenen yeni bölgeler, arazi rantı uğruna doğanın talan ediliyor oluşu kuşkularını da beraberinde getiriyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Trakya Haber