YONTAR: “ERGENE KANSER SAÇIYOR!”
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Milletvekili Nurten Yontar, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Sağlık Bakanlığı bütçesi üzerine yaptığı konuşmada, sağlık sistemindeki aksaklıklara ve Trakya bölgesindeki kanser vakalarına dikkat çekti.
“Yenidoğan Çetesi” Skandalı ve Denetim Eksiklikleri
Yontar, konuşmasına özel hastanelerde ortaya çıkan “Yenidoğan Çetesi” skandalına değinerek başladı. 19 özel hastanede Sosyal Güvenlik Kurumu’nu (SGK) dolandırmak amacıyla kurulan çete tarafından en az 10 bebeğin hayatını kaybettiğini belirten Yontar, “Artık bu ülkede kimsenin sağlık ve can güvenliği yoktur. Yıllardır bu çete tarafından kaç bebeğimiz katledilmiştir? Kaç bebeğimiz sakat kalmıştır? Ne yazık ki bunun hesabını bilemiyoruz.” dedi.
İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü döneminde görev yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’yı da eleştiren Yontar, “Siz Sayın Bakan, 2016 yılından itibaren 8 sene boyunca İstanbul sağlığını yönettiniz. Hiç sorumluluk hissetmiyor musunuz? Sizin görevde olduğunuz her dakika 85 milyon insanımızın sağlık güvenliği, can güvenliği tehlikededir. İstifa edin Sayın Bakan. Eğer aklanırsanız göreve iade olursunuz. İstifa edin de ülkemizde hukuk sisteminin işlediğini tüm dünya görsün!” ifadelerini kullandı.
Meme Kanseri ve KETEM’lerin Durumu
Meme kanserinin kadınlar arasında en sık rastlanan kanser türlerinden biri olduğunu vurgulayan Yontar, Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri’nin (KETEM) yetersizliğine dikkat çekti. “KETEM’lerin gerçek sayısı kaçtır? Bu sayının illere göre dağılımı nasıldır? Bütün KETEM’lerde mamografi cihazı var mıdır? Cihazlar kaç yıllıktır? Muayeneleri yapabilecek, mamografi cihazlarını kullanabilecek, ultrasonları yapabilecek, bu raporları okuyabilecek yeterli sayıda doktor, radyolog ve sağlık personeli bulunmakta mıdır?” sorularını yönelten Yontar, meme kanseri tedavisinde akıllı ilaçlara erişimde yaşanan sıkıntılara da değindi.
MHRS Sistemi ve Sağlıkta Randevu Sorunları
Merkezi Hekim Randevu Sistemi’nde (MHRS) yaşanan aksaklıklara dikkat çeken Yontar, “Vatandaş zaten MHRS sisteminden randevu alamıyor. Çok övündüğünüz MHRS sistemi çöktü. Çalışmıyor. Randevu almak için sisteme giren vatandaşlarımıza randevu verilmiyor. Ama çalışan bir sistem var. MHRS’den randevu alamayan vatandaşlar AKP’li il ve ilçe başkanlarını arayarak rica minnet randevu alıyorlar. Bu sisteme ‘Sağlıkta AKP’li Tanıdık Sistemi’ deniyor.” şeklinde konuştu.
SMA Hastaları ve Gen Terapisi Merkezleri
Spinal Musküler Atrofi (SMA) hastası çocukların tedavisinde kullanılan ilaçların bakanlık tarafından karşılanması gerektiğini belirten Yontar, “Ülkemizde 0-3 yaş aralığında 3 bine yakın SMA hastası olan çocuğumuz vardır. Bu çocuklarımızın tedavisinde kullanılan ilaçları bakanlık olarak karşılayın. Aileleri dilenciliğe mahkûm etmeyin.” dedi. Ayrıca, evlilik öncesi SMA taşıyıcı tarama programının tüm nikah tarihi alan gençlere uygulanması gerektiğini vurguladı.
Doktor Göçü ve Sağlık Çalışanlarının Sorunları
Türk doktorların yurtdışına göç etmesinin bugünün ve yarının en büyük sorunlarından biri olduğunu ifade eden Yontar, “Sağlık çalışanlarımıza uygulanan şiddet, liyakatsiz atamalar, yöneticiler tarafından uygulanan mobbing, hekim başına düşen hasta yoğunluğu, mesleki itibar kaybı, alınan ücretin yetersizliği, özgürlük ve yaşam alanlarının daralması, yaşam tarzına müdahale devam ettikçe kendimizi muayene edecek doktor bulamayacağız.” dedi.
Ergene Nehri ve Kanser Vakaları
Trakya bölgesindeki kanser vakalarına dikkat çeken Yontar, “Trakya’nın en büyük sorunlarından biri kanserdir. Ergene Nehri, yıllardır zehir akıyor ve kanser can almaya devam ediyor. Ama Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü 2018 yılından sonra ‘Türkiye Kanser İstatistikleri’ adlı çalışmasını yayınlamıyor.” ifadelerini kullandı. Tekirdağ’da bir onkoloji hastanesi kurulması hususunda bakanlığa çağrıda bulunan Yontar, son beş yılda Tekirdağ’da kanser nedeniyle hayatını kaybeden hasta sayısının açıklanmasını talep etti.
Yontar, konuşmasını Tekirdağ Fehmi Cumalıoğlu Şehir Hastanesi’ndeki eksikliklere dikkat çekerek tamamladı: “Hastanelerde doktor yok, bölümler kapatılıyor. Tekirdağ Fehmi Cumalıoğlu Şehir Hastanesi’nin merdivenleri yok. Afet durumunda hastalar nasıl tahliye edilecek hiç düşündünüz mü acaba?”