Dolar 33,9762
Euro 37,6709
Altın 2.725,36
BİST 9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 28°C
Parçalı Bulutlu
Tekirdağ
28°C
Parçalı Bulutlu
Paz 27°C
Pts 27°C
Sal 26°C
Çar 28°C

Yazgan: “Edirne’de ciddi bir okullaşma sorunu yaşanmaktadır”

12 Temmuz 2023 16:05
370

Daha önce Enez-Keşan Karayolu, Havsa ilçesinde yer alan Şerbettar Köyü’nden geçen tren istasyonunun hizmete kapatılması, Enez ilçesine bağlı Çataltepe Mahallesi’nin internet ve cep telefonu erişim sorunu ile köy kanalizasyon altyapılarına ilişkin sorunları gündeme taşıyan CHP Edirne Milletvekili Ahmet Baran Yazgan, son olarak Edirne’de okul ve derslik sayılarındaki eksiklikler ile Edirne’de okullaşma oranına dair sorunları Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e sorarak meclis gündemine taşıdı.

EDİRNE’NİN OKULLAŞMA SORUNU TBMM GÜNDEMİNDE
Yazgan önergesinin gerekçesinde şunları kaydetti:“Edirne ilinde temel eğitim düzeyinde ciddi bir okullaşma sorunu yaşanmaktadır. Bu durum Edirne ilinde eğitim gören öğrencilerin sınav başarı sıralamasına da yansımaktadır. 1998 ve 1999 yılı sınav sonuçlarına göre diğer iller arasında Edirne’nin başarı sırası 10 iken, 2021 yılı YKS sınav sonuçlarına göre ise ortalama 562.311 sıralama ile Edirne, 81 il arasında 53. sırada yer almıştır.

Ortaöğretimden liseye geçiş durumunda ise 2023 yılında Türkiye’nin en iyi liseleri sıralamasında Edirne Süleyman Demirel Fen Lisesi 441,516 taban puan ve 3.47 yüzdelik dilimiyle ilk 100 okul arasına girememiştir. Edirne’deki diğer liseler ise ilk 250 arasına dahi girememiştir.

Eğitim gören öğrencilerin başarı sıralamalarındaki düşüş eğiliminin ana sebebi okul ve derslik sayısının az olmasıdır. Adrese dayalı nüfus kayıt sistemine geçilen 2007 yılından bugüne Edirne’nin Merkez ilçe nüfusu %27 artmışken, 2004 yılından beri yeni hiçbir okulun yapılmaması hatta mevcut olan okulların da yıkılması ya da eğitime elverişli vaziyette olmayışı göze çarpmaktadır. Bu durum vatandaşların eğitim haklarından yararlanmasını engellemektedir. Çocuklarına nitelikli eğitim aldırmak isteyen aileler ise özel okulları tercih etmek zorunda kalmaktadır.

2002 YILINDAN BUGÜNE EDİRNE’DE YENİ AÇILAN OKUL VE DERSLİK SAYISI KAÇTIR?
CHP Edirne Milletvekili Ahmet Baran Yazgan, Bakan Tekin’in cevaplaması için şu soruları yöneltti:-Edirne ve ilçelerinde ilköğretim, ortaöğretim ve lise düzeyinde toplam öğrenci sayısı kaçtır?
-Edirne ve ilçelerinde okul çağındaki çocukların okula kaydedilme oranları kaçtır? Okul çağında olmasına rağmen okula kaydedilmeyen çocuk sayısı kaçtır?
-Edirne ve ilçelerinde tüm kademelerde toplam okul ve derslik sayısı kaçtır?
-2002 yılından bugüne Edirne’de yeni açılan okul ve derslik sayısı kaçtır?
-Edirne ve ilçelerinde kaç özel okul vardır? Özel okulların toplam okullar içerisindeki oranı kaçtır?
-2002 yılından bugüne Edirne genelinde okul ve derslik yapımına ne kadarlık bir bütçe ayrılmıştır?
-Edirne’de okullaşma ve eğitim öğretim başarısını artırmaya yönelik Milli Eğitim Bakanlığı ne gibi çalışmalar yürütmektedir?”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Trakya Haber