İşte, Marmara’nın diri fay hatları
MTA diri fay hattı risk haritası araştırmaları devam ediyor. MTA, Türkiye’nin deprem riskini değerlendirmek için çalışmalarını sürdürüyor. Deprem kuşağında yer alan ülkemizde sarsıntılar devam ederken MTA Jeoloji Etütleri Dairesi Başkanlığı önderliğinde yapılan arazi çalışmalarının ardından, yüzey kırıkları haritası güncellendi ve yayımlandı. Yenilenmiş fay hatları haritasıyla birlikte deprem riski taşıyan iller ve ilçeler belirlendi. İşte MTA diri fay hattı risk haritası…
TRAKYA’NIN KUZEYİ RİSKSİZ ALAN
Marmara Denizi’nden geçen fay hattına göre Şarköy ve Tekirdağ en riskli yerleşim bölgeleri olarak göze çarpıyor. Trakya’nın kuzeyi ise risk unsuru taşımıyor. Buna göre Kırklareli en risksiz illerin başında geliyor.
MTA’nın güncellenmiş Türkiye diri fay hattı haritasına göre, ülkemizde 485 aktif fay bulunmakta olup, bu faylar 5,5 ve üzeri şiddette depremlere neden olabilirler. Türkiye’nin 45 ilinde yer alan bu faylar, deprem riskini artırarak önemli bir sorun teşkil etmektedir. Bu fay hatlarının hangi illerden geçtiğine dair detaylı bilgilere ulaşmak için MTA’nın güncellenmiş Türkiye deprem risk haritasından yararlanabilirsiniz. İşte detaylar…
DOĞU ANADOLU FAY HATTI NEREDE, HANGİ İLLERDEN GEÇİYOR?
Türkiye, Kuzey Anadolu, Doğu Anadolu ve Batı Anadolu fay hatları kuşağında bulunuyor. Doğu Anadolu Fayı, Ölü Deniz Çatlağı’nın kuzey ucundaki Maraş Üçlü Bitişmesi ile başlıyor ve Kuzey Anadolu Fayı ile birleştiği Karlıova Üçlü Bitişmesi’nde kuzeydoğu yönünde son buluyor.
Doğu Anadolu Fay Hattı, Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Elazığ, Bingöl, Muş’a kadar devam eder ve sonrasında Erzincan’dan itibaren Kuzey Anadolu Fay Hattı ile birleşir.
KUZEY ANADOLU FAY HATTI ÜZERİNDE BULUNAN İLLER
AFAD tarafından edinilen bilgiye göre, Kuzey Anadolu Fay Hattı ile Ege Bölgesi Graben Sistemi üzerinde 6’şar, Doğu Anadolu Fay Hattı’nda 4 ve diğer faylar üzerinde 8 olmak üzere 24 ilin doğrudan kent merkezinden aktif fay geçiyor. Ayrıca 80’den fazla ilçe de direkt aktif fay hatları üzerinde bulunuyor.
Türkiye’nin kuzey kesiminde doğu-batı doğrultusunda uzanan fay hattı Saros Körfezi’nden başlar, Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki Aras Vadisi’ne kadar uzanır. Bu kuşak Gelibolu, Marmara Denizi’nin derin kısımları, İzmit Körfezi, Adapazarı, Düzce-Bolu, Gerede, Merzifon, Suluova, Erbaa-Niksar, Kelkit vadisi ile Erzincan, Erzurum, Varto ve Van üzerinden geçen bir hat şeklinde uzanır. Ayrıca Çanakkale, Edremit, Bursa ve İznik bu kuşak içerisinde kalır.
BATI ANADOLU FAY HATTI ÜZERİNDE YER ALAN İLLER
Ege Bölgesi’ndeki Bakırçay, Gediz, Küçük ve Büyük Menderes çöküntü ovaları boyunca uzanan bazı diri fay hatları bulunmaktadır. Bu fay hatlarına uyum gösteren deprem kuşağı; Ayvalık, Dikili, İzmir, Aydın, Denizli, Isparta ve Akşehir’in içine alır. Ayrıca Burdur, Acıgöl havzalarının kenarlarında ve Sultan Dağları’nın uzey eteklerinde de faylar uzamaktadır.
İSTANBUL VE ANKARA’DA DİRİ FAY BULUNMUYOR
MTA diri fay hatları haritasına göre en uzun diri fay Kuzey Anadolu hattında bulunuyor. İstanbul ve Ankara’da diri fay bulunmazken yakınlarında bulunan diri fay hatları bu illerde de risk teşkil ediyor.