Dolar 33,9762
Euro 37,6709
Altın 2.725,36
BİST 9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 28°C
Hafif Yağmurlu
Tekirdağ
28°C
Hafif Yağmurlu
Cts 28°C
Paz 27°C
Pts 26°C
Sal 26°C

Hakan Dedeoğlu: “Dün Büyük Ova da denilen Saray Ovası’ndaydım”

27 Ocak 2022 09:25 | Son Güncellenme: 27 Ocak 2022 09:39
1.403

Saray ovası; Osmanlı döneminin aslında tüm Trakya’yı kapsayan verimli tarım topraklarının buradaki bölümüne verilen isim, daha doğrusu tarihi bir ifade ve çok önemli.

Tekirdağ İli, Ergene İlçesi Karamehmet Köyünde (Mahallesinde) yapılmak istenen “PLASTİK OSB’ye karşı Tekirdağ’ın 12 Belediye Başkanı, tüm siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum kuruluşları olarak 25 Ocak 2022 günü yerinde topluca ortak bir basın açıklaması yaptık.

“ERGENE’DE YENİ BİR OSB’YE İHTİYAÇ YOK”
Ergene’de mevcutta 4 OSB bulunduğunun altını çizen Ergene Belediye Başkanı Rasim Yüksel, “OSB’lerimizin doluluk oranı ortalama yüzde 50’dir. Mevcut kurulmak istenen OSB’deki yatırımcılarımıza, yüzde 50 doluluk oranı olan herhangi bir yerde yardımcı olabiliriz dedi.

Yapılan genel açıklamada; “Bugün buraya gelmemizin asli sebebi olan 14 Nisan 2021 Büyükşehir Belediye Meclisimizin, tüm meclis üyelerinin oy birliğiyle aldığı ve Ergene Havza Koruma Eylem Planı’nın ana kararlarıyla örtüşen eldeki verilere göre Ergenemiz’de yeni organize sanayi bölgesi ihtiyacının olmadığı hususunu hiçbir siyasi reflekse girmeden dillendirmek için buradayız” denildi.

TARIM ARAZİSİ ÜZERİNE OSB YAPILAMAZ
Karamehmet köyü 350 hanenin yaşadığı, 40.000 dönüm verimli tarım arazisi, 2800 dönüm merası olan çok eski ( 1571 ) bir köy yerleşimi. Köydeki Büyükbaş hayvan sayısı 1000, Küçükbaş hayvan sayısı ise 3000 civarında. Yani; İNSAN EKSEN, İNSAN OLUR! denir ya, tam da öyle bir bölge burası.

Trakya’mızın birçok bölgesinde uzun yıllardır yaşanan çevre sorunlarından birini de giderek yerinde görmüş olduk. Diğer taraftan su sorunun hızla yaklaştığı bölgemizde ‘su yoksa hayat yok!’ gerçeği ne yazık ki görmezden geliniyor. Su kalmadığında fabrika çalışır mı?

TRAKYA DA BİR İLK
2004 yılında Tarım Reformu yapılan bu köyde anayasanın 3083.cü maddesine göre (Sulama Alanlarında Arazi Düzenlenmesine Dair Tarım Reformu Kanunu) yapılan tapulaştırma sonucu buradaki 22.000 dönüm tarım toprağı 260 hane reisine verilmiş ve proje uygulaması hayata geçirilerek resmileştirilmiş. Ayrıca hiç kimse verilen bu tarlaların satışını bir başkasına yapamıyormuş. Demek ki devlet bu bölgede tarım öncelikli bir uygulamayı yıllar önce başlatmış ve hiçbir konu amacı dışında planlanamaz ve kullanılamaz gerçeğini hayata geçirmiş. Yani; diğer %50’i boş olan OSB’ler varken yenisi neden?

Sonuç olarak; Kısaltılmış ismi PAKOP olan kooperatifin 2800 dönüm arazisi de aslında tarım alanıymış. Ve bu karışık durum yeni bir sorun olmayıp 30 yıldır taraflarca mücadelesi yapılan bu bölge önemli bir tarım alanıymış.

Değerli dostlar;

Trakyalıların daha fazla toprak ve su kaybına tahammülü kalmadı!

TOPRAĞINA SAHİP ÇIK!

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Trakya Haber