Dolar 39,3071
Euro 45,4633
Altın 4.233,20
BİST 9.606,53
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 29°C
Parçalı Bulutlu
Tekirdağ
29°C
Parçalı Bulutlu
Per 28°C
Cum 28°C
Cts 26°C
Paz 26°C

Tekirdağ’da Su Gerçeği ve A Haber

6 Mayıs 2025 15:13
1.301

Tekirdağ’da su fiyatlarına ilişkin kamuoyunda tartışma yaratan haberlerin ardından, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi yetkilileri kamuoyuna kapsamlı bir açıklama yaptı. A Haber’in “CHP’li Tekirdağ’da fahiş su zammı” başlığıyla servis ettiği haber kamuoyunda ve yerel basında dalga konusu olurken, belediye kaynakları iddiaları gerçek dışı olarak nitelendirdi. İşte ayrıntılar…

Su Maliyeti 90 TL, Vatandaş 52 TL Ödüyor

Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi (TESKİ) verilerine göre, bugün 1 metreküp içme suyunun belediyeye maliyeti yaklaşık 90 TL. Buna karşın, vatandaşın ödediği tutar 52 TL. Aradaki 38 TL’lik fark, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından sübvanse ediliyor.

TESKİ (Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İşleri Genel Müdürlüğü) yetkilileri ise, “Bu rakamlar ortadadır. Suya zam değil, maliyetin çok altında tutulan bir fiyat uygulanmaktadır” dedi.

ENFLASYON % 55, SUYA ARTIŞ % 50

2024 yılı Şubat ayından bu yana ülke genelinde yıllık tüketici enflasyonu Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre % 55’e ulaşmış durumda. Buna karşın, Tekirdağ’da içme suyuna yapılan artış %50 seviyesinde kaldı. Bu da, reel anlamda su fiyatlarının sabit kaldığını, yani enflasyona karşı halk lehine korunduğunu gösteriyor.

Ekonomistler, bu tür uygulamaların sosyal devlet anlayışıyla örtüştüğünü ve özellikle dar gelirli vatandaşlar için hayati önem taşıdığını ifade ediyor.

DERİNLİĞİ ARTAN KUYULAR, MALİYETİ KATLANAN SU

Tekirdağ’da içme suyunun büyük bölümü, yeraltı su kaynaklarından sağlanıyor. 10 yıl önce 40-60 metre derinlikten çıkarılabilen su, bugün ancak 300-400 metre derinliğe inilerek temin edilebiliyor. Bu da hem elektrik tüketimini hem de ekipman maliyetini ciddi oranda artırıyor.

Örnek tablo:

YılOrtalama Su DerinliğiEnerji Maliyeti
201440 m1,8 TL
2024350 m4,6 TL

TEKİRDAĞ EN AZ YATIRIM ALAN VERGİ ŞAMPİYONLARINDAN BİRİ

Öte yandan Tekirdağ, Türkiye genelinde en çok vergi veren 8. il olmasına rağmen, merkezi yönetimden yatırım alma konusunda son sıralarda yer alıyor. 2023 yılında Tekirdağ’dan toplanan vergi 12,4 milyar TL’yi aşarken, kente yapılan kamu yatırımı sadece 610 milyon TL oldu. Kişi başına kamu yatırımı açısından Tekirdağ, birçok Anadolu ilinin gerisinde kaldı.
Dolayısıyla Tekirdağ’da yerüstü sularının değerlendirilmesi için içme suyu barajı yapımının ötelenmesi de sorunun en büyük kaynağı olarak orta yerde duruyor.

SU FİYATI BİRÇOK BÜYÜKŞEHİRE GÖRE DAHA DÜŞÜK

Karşılaştırmalı verilere göre Tekirdağ, su fiyatı bakımından birçok büyükşehir belediyesinin altında kalıyor.

İlSu Fiyatı (m³)
Muğla60 TL
İzmir57 TL
İstanbul58 TL
Tekirdağ52 TL

Belediye yetkilileri, “Hizmetin maliyeti bu kadar yükselmişken biz hâlâ Türkiye ortalamasının altında su hizmeti sunuyorsak, bu vatandaş lehine yürütülen bir sosyal belediyecilik örneğidir” değerlendirmesinde bulunuyor.

YEREL BASINDA ALAY KONUSU OLDULAR

Su fiyatlarındaki düzenlemenin üzerinden altı ay geçmesine rağmen A Haber’in bu konuyu yeni olmuş gibi servis etmesi, Tekirdağ yerel basınında alay konusu haline geldi. Birçok gazeteci ve yorumcu, bu geç kalmış haberin kasıtlı bir siyasi kurgu olduğunu belirterek, “Konu altı ay önce kapandı, şimdi köpürtülüyor” değerlendirmesinde bulundu. Yerel kamuoyunda ise, bu tarz temelsiz haberlerin, AKP’li yöneticilerin Tekirdağ’daki yetersiz muhalefetini örtme çabası olduğu görüşü hâkim. Siyasi kulislerde, “A Haber, Tekirdağ’daki AKP kadrolarının söylem üretememesi nedeniyle devreye girdi” yorumları yapılırken, uzmanlar bu tür dezenformasyon girişimlerinin yerelde artık karşılık bulmadığına dikkat çekiyor.

A HABER BİLDİĞİNİZ GİBİ…

A Haber’in geçmiş siciline bakıldığında, kur artışlarını “stratejik hamle”, enflasyonu “algı operasyonu”, halkın tepkisini ise “marjinal azınlık” olarak sunan bu yayın organı, yıllardır gerçeğin değil, iktidarın yanında hizalanmayı seçti. Bu yüzden A Haber’in Tekirdağ’daki su düzenlemesine dair “zam” haberi yapması da kimseyi şaşırtmadı.

Sonuçta, A Haber bir kez daha kendini aştı. Ancak bu sefer 6 aylık bir gecikmeyle…

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Trakya Haber

Trakya Politik

Trakya Gazetesi