Dolar 34,0200
Euro 37,7277
Altın 2.726,78
BİST 9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 28°C
Hafif Yağmurlu
Tekirdağ
28°C
Hafif Yağmurlu
Cts 28°C
Paz 26°C
Pts 27°C
Sal 27°C

Yontar: Mitinge gelin!

11 Haziran 2024 13:06 | Son Güncellenme: 11 Haziran 2024 14:15
309

CHP Tekirdağ Milletvekili, TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Üyesi Nurten Yontar, geçtiğimiz günlerde açıklanan arpa, buğday taban fiyatlarını eleştirdi.

2023 yılında ton başına makarnalık buğday alım fiyatının 9 bin lira, ekmeklik buğdayın 8 bin 250 lira ve arpanın 7 bin lira olarak açıklandığını hatırlatan Yontar, “Bu yıl ton başına makarnalık buğday alım fiyatı 10 bin lira, ekmeklik buğday 9 bin 250 lira ve arpa 7 bin 250 lira olarak açıklandı. Ayrıca ton başına buğdayda 1.750 TL, arpada ise 750 TL ilave hububat üretim primi verildi. Prim hariç makarnalık buğdayda %11,1, ekmeklik buğdayda %12,1 ve arpada ise %3,6 oranında artış oldu. Bu artış oranları mayıs ayına ait yüzde 70,14’lük gıda enflasyonunun oldukça altında kaldı. Açıklanan bu fiyatlarla çiftçilerimizin ayakta kalması mümkün değildir.” dedi.

2023 yılı itibariyle ülkemizde 16 milyon 711 bin hektar alanda tahıllar ve diğer bitkisel üretimi yapılmaktadır diyen CHP’li Vekil, “Bakıldığı zaman arpa ve buğdayın ülke tarımımız içindeki payı yüzde 48’dir. Yani ülkemizde üretim yapan her iki tarladan birinde ya buğday ya da arpa bulunmaktadır. Buna rağmen enflasyonun kat be kat altında artış yapılması çiftçilerimizin yüreğini kanatmıştır.” dedi.
Son 1 yılda üreticinin sadece mazot giderlerinin yüzde 113,6 oranında arttığını belirten Yontar, “Bu fiyatlarla çiftçinin ayakta kalması imkansızdır. Açıklanan bu fiyatlar çiftçiye ‘önümüzdeki yıl ekme, tarlan boş kalsın’”’ demekle eşdeğerdir. Sürdürülebilir bir üretim için buğday alım fiyatının tarımsal enflasyonun altında olmaması ve en az 15 lira olarak açıklanması gerekmekteydi. Bunun dışında oluşan hiçbir fiyat üreticilerimizi memnun etmeyecek ve çiftçiyi üretimden soğutacaktır.” dedi.

14 Haziran Cuma günü, Sayın Genel Başkanımızın katılımı ile Tekirdağ’da düzenleyeceğimiz Buğday Mitingi’nde üreticilerimizin haykırışlarını tüm Türkiye’ye duyuracağız diyen CHP’li Vekil, “Çiftçilerimiz ekiyor, biçiyor ama günün sonunda kaybediyorlar. Biz onların sesi olacağız. Kimse kendini yalnız hissetmesin. Cumhuriyet Halk Partisi olarak, biz varız, buradayız, hakkınızı alacağız diyen bir Genel Başkanımız var. Herkesi ama herkesi 14 Haziran 2024 Cuma günü Saat 15:00’da, Hayrabolu Galatasaray Saat Kulesi Meydanı’nda Trakya Buğday Mitingine bekliyoruz.” diyerek sözlerini bitirdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Trakya Haber