Duble yoldan sonra DUBLE VERGİ
Esnaf, tüccar, fabrikatör ve müteahhitlerden vergi toplayamayan hükümet yine işin
kolayına kaçtı; vatandaştan alacağı vergiyi 2 katına çıkardı.
Baştan söyleyeyim de yanlış anlaşılmasın, arabam yok.
Meclis’ten yeni bir torba yasa geçti. Adından da anlaşılacağı gibi bu tür yasaların içinde vatandaş açısından iyi olan kararlar ile vatandaşı ekonomik olarak zora sokacak kararlar harmanlanıyor, hepsi bir arada paketlenip kanunlaştırılıyor.
Farklı konuları içeren kanun maddelerinin tek bir kanunda, ‘torba yasa’ ya da ‘torba kanun’ adıyla toplanması bence Anayasa’ya aykırı olmalı. Çünkü kanunların temelinde ‘bütüncül bir yapı’ olmalı yani kanun tek bir konuya odaklanmalı. Torba kanunlar ise adeta bir bohça… Doldur içine ne varsa. Bu nedenle torba yasa-torba kanun denilen düzenlemelerin Anayasa hukuku açısından ele alınması, bu düzenlemelerin iptal edilmesi gerekir kanaatindeyim.
Vergiler gaza bastı
Konuyu dağıtmayayım. Vatandaşın ödeyeceği vergiler 2 katına çıktı demiştim. Arabam
da yok demiştim. Orasını açıklayayım:
Evet, her motorlu araç sahibinin yılda bir kere ödediği Motorlu Taşıtlar Vergisi
(MTV) bu yıl 2 katına çıkartıldı.
Vergilerin artırılması kararı, 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş depremlerinin yaralarını sarmak için alındı. Devletin hazinesinde para kalmamış gibi yine vatandaşın cebine el atıldı. Bu torba yasa nedeniyle vatandaş her yıl bir kere ödediği Motorlu Taşıtlar Vergisi’ni bu yıl 2 kere ödeyecek.
Bir DASK vardı…
Bak şimdi aklıma geldi, bir Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) vardı, Zorunlu Deprem Sigortası diye bir sigorta vardı? Ne oldu onlara? Zorunlu Deprem Sigortası’nda ne kadar para toplandı? Bu paralar hangi afetlere harcandı? DASK’ta toplanan paralar bu afetlere yetmedi mi? DASK’taki paralar, acil ihtiyaç duyulan başka harcamalara mı aktarıldı? DASK’ın kasasında şu an için ne kadar para var? Umarım bu kurumun denetiminden sorumlu olan kurumlar, bu konuda bir açıklama yapma ihtiyacı duyarlar.