İşsiz sayısı 3.5 milyoncukmuş…
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) her ay işsizlik rakamlarını açıklar. Gene açıkladı. Önce açıklanan rakamlara bir bakalım:
İŞSİZLİK ORANI 1000’DE 1 ORANINDA ARTMIŞ
Türkiye’de işsizlik oranı yüzde 10.2 olmuş. Bir önceki ay yüzde 10.1 imiş. Demek ki işsiz sayısı bir ayda arta arta sadece 1000’de 1 oranında artmış. Yani eli kolu tutan 1000 kişiden sadece 1’si işsiz kalmış. 999’u iş bulmuş. Yorumu size bırakıyorum.
İŞSİZ SAYISI 3 MİLYON 500 BİN KİŞİYMİŞ
TÜİK’in açıkladığı rakamlara göre, 85 milyon 279 bin 553 kişinin yaşadığı Türkiye’de işsiz sayısı topu topu 3 milyon 585 bin kişiymiş. Bu rakamın gerçekliğini biraz araştıralım. Müracaat gene TÜİK rakamları…
10 KİŞİDEN 7’Sİ ÇALIŞMA YAŞINDA
TÜİK verilerine göre nüfusun yüzde 22’si 15 yaşın altında. Nüfusun yüzde 68’i 15-64 yaş arasında. Yüzde 10’u da 65 yaş ve daha büyük yaşlarda. 15-64 yaşa “çalışma yaşında olanlar” deniyor. İşsizlik hesabı sadece bu grupta olanlarla hesaplanıyor. 15 yaşın altı ile 64 yaşın üzerindekiler işsizlik hesabına alınmıyor.
ELİ KOLU TUTAN 57 MİLYON KİŞİ VAR
Nüfusun yüzde 68’i çalışma çağında olduğuna göre bu yaşlarda toplam 57 milyon 800 bin kişi var demektir. Bu rakamdan köylerde yaşayan 5 milyon çiftçiyi çıkartalım. Hatta düz hesap yapalım, çiftçiler 7 milyon 800 bin kişi olsun. Kaldı 50 milyon.
PATRONLARI DA HESAP DIŞI BIRAKIRSAK
Bakkaldan holdinge kadar olan bütün ticarethane ve fabrikaların sahiplerinin sayısı da 5 milyon kişiye ulaşıyor. Bu kişiler de işinin başında her gün ama işsizlik hesabında onların yeri yok. Patron, tüccar ve küçük işletme sahibi 5 milyonu da ayırırsak elinde kaldı 45 milyon kişi.
41 MİLYON KİŞİ ÇALIŞSA BU ÜLKE UÇAR
İşsizlik hesabının dışına çıkartılacak başka bir kesim de kalmadı. Eli kolu tutan 45 milyon arasından işsiz olan 3 milyon 585 bin işsizi de çıkartırsak elinde 41 milyon kalır. Bir ülkede her gün çalışacak iş bulan 41 milyon kişi varsa o ülke uçar.
BEN SANDIM Kİ BUNLAR KAYITLI İŞSİZ, O DA DEĞİLMİŞ
TÜİK gerçek işsizlik rakamını açıklasın diye kendi kendimi dolduruşa getiriyordum ki bu işsizlik hesabının nasıl yapıldığını bir araştırayım dedim. Ben sanıyordum ki eski adı İş ve İşçi Bulma Kurumu, yeni adı Türkiye İş Kurumu’na, iş bulmak umuduyla başvuranların sayısı “işsiz sayısı” olarak açıklanıyor. Meğer öyle değilmiş!
TÜİK ANKETLE İŞSİZ ARIYOR!
Meğer işsizlik rakamları anketle hesaplanıyormuş. Yani her ay anketörler yoldan adam çevirip ya da rastgele bir işyerine dalıp anket yapıyorlar, “Pardon siz işsiz misiniz” diye soruyor. Anketler toplanıyor, hesap kitap yapılıyor, günü gelince de işsizlik rakamı açıklanıyor.
İnanın ben buna da razıyım. Yazıyı okuyanlar da lütfen üşenmeyip bana bilgi versinler. Şöyle ki, İstanbul’da İstiklal Caddesi, Kadıköy Meydanı, Bakırköy Meydanı’nda, Ankara’nın Kızılay Meydanı’nda, İzmir’in Konak Meydanı’nda ahir ömrünüzde işsizlik anketi yapan bir anketöre rastladınız mı? Çalıştığınız yere işsizlik anketi yapan bir anketör geldi mi? Telefonunuzdan, bilgisayarınızdan bir işsizlik anketine cevap verdiniz mi? Etrafınıza da sorun bir zahmet, böyle bir anketle muhatap olmuş, bir Allah’ın kulu var mı?
Artık burada bir şey diyeceğim ama kabahat olacak, delletmeyin beni.